Най-големите интернет компании се обезцениха с 275 млрд. долара за месец

Най-големите интернет компании се обезцениха с 275 млрд. долара за месец

14-те най-големи технологични компании в света загубиха около една пета от пазарната си стойност, или общо 275 млрд. долара, съобщава The Financial Times. Сриването на фирмите от този отрасъл е най-голямото от началото на глобалната финансова криза през 2008 г. При това се случва на фона на рекордно високите позиции на пазарите на акции в последната седмица.

Сривът засегна както американските, така и източноазиатските ценни книжа, отбелязва The Financial Times. Китайската група Tencent регистрира спад на борсата в Хонконг с 20%, акциите на корейската Naver се понижиха с 10%,  а на японската Rakuten - със 7%. В САЩ ценните книжа на Facebook се сринаха с 22%, а тези на  Twitter и LinkedIn се обезцениха с 40%. Червената вълна не подмина и Google, чиито акции също спаднаха с 12%.

Възможните обяснения са две, пише The Financial Times. Първото е свързано с технически корекции на пазарите, при които акциите на технологичните компании бяха преоценени. Другото обяснение е промяна в настроенията на световните пазари заради кризата в Украйна и очаквано повишаване на лихвените проценти в Русия. В този случай акциите в сектора могат да се окажат предупредителна червена лампа за предстоящ всеобщ спад на капиталовите пазари.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ