Нестандартни идеи за еко бизнес

Нестандартни идеи за еко бизнес

Нестандартни идеи за еко бизнес

Зелената индустрия се превръща в спасителната панацея за бъдещето на света. Безспорно, това е сектор, който на този етап иска сериозни идеи и още по-сериозни инвестиции, за да успее. Но това не е повод да се превърне в запазена територия само за мощните корпорации. В тази поредица ще ви представим няколко напълно постижими и приложими идеи за еко бизнес.

 Чинии от есенната шума

VerTerra е предприятие за еко бизнес, базирано в Ню Йорк. Един от най-любопитните му продукти, които в същото време са напълно енергийно-ефективни, тъй като не изискват повтора обработка, са чинии и чаши за еднократна употреба от опадалите наесен листа.

Освен от есенна шума в процеса на производство се използват малко вода и специфична технология, в която участват преса, пара и топлина. Целият производствен процес изключва напълно употребата на химикали, оцветители, пластмаса, восък и т.н. Важно предимство на тази серия екологични съдове е, че могат без проблем да се използват в микровълнова печка, фурна и хладилник. Цената на 1 бройка чиния или чаша от листа е 1 долар, като обаче се продават в опаковки по 10 или 12 броя.

Магнитен сапун за почистване на нефтени замърсявания

Създаден от екип учени от университета в Бристол, той е предназначен за почистване на замърсени с нефтени петна морски повърхности. Според тях, изобретението им може да доведе до истинска революция в опазването на околната среда, тъй като детергентите за почистване, които се използват в моменто, често нанасят по-голяма вреда от самото замърсяване.

Но ето как изглежда накратко формулата на сапуна-чудо: учените са успели да вкарат в молекулите му атоми желязо, които се групират в наночастици и намагнетизират сапуна. Това позволява лесно да се „събере” както самият сапун, така и веществата, разтворили се в него под въздействие на магнитното поле.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ