Производствените цени падат през август

Производствените цени падат през август

Общият индекс на цените на производител* през август 2011 г. намалява с 1,3% спрямо предходния месец. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 0,7%, в преработващата промишленост - с 1,7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%.

На годишна база обаче общият индекс на цените на производител се увеличават с 7%. В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 8.5% спрямо август 2010 г.

По-съществено увеличение е регистрирано при производството на хранителни продукти - с 13,7%, при производството на основни метали - с 12,2%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9,2%.

Намаление се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,9%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1,1%

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2011 г. е с 1% под равнището от предходния месец. На годишна база има ръст от 6,6%.

---------------------------------------

*Общият индекс на цените на производител се изчислява от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар, претеглени със структурата на оборота на вътрешния и на международния пазар към общия оборот през базисната 2005 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки