Промишленото производство се свива

Промишленото производство се свива

Промишленото производство се свива

През февруари промишленото производство се свива с 0,6% в сравнение с предходния месец.  На годишна база обаче се наблюдава ръст от 2,3%, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През февруари 2015 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 1,5%, и в преработващата промишленост - с 0,4%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 13%, производството на мебели - с 5,3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3,8%, производството на тютюневи изделия - с 3,2%.

Спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили - с 22%, производството на химични продукти - с 11,5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 9,7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8,7%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5,3%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 5,9%, и в преработващата промишленост - с 3,5%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,1%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 22,2%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 21,8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 14,1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 12,4%, производството на хранителни продукти - с 9,7%.

Намаление е отчетено при: производството на облекло - с 8,5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7%, производството на тютюневи изделия - с 6,9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 4,8%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ