САЩ поискаха от Citigroup 10 млрд. долара

САЩ поискаха от Citigroup 10 млрд. долара

САЩ поискаха от Citigroup 10 млрд. долара

Американското финансово министерство претендира за 10 млрд. долара от финансовата корпорация Citigroup в качеството на компенсации за допуснати нарушения при продажба на ценни книжа, съобщи Bloomberg. Преговорите между властите и Citigroup са започнали още през април, но са държани в тайна, добавя агенцията.

По-рано финансовата корпорация бе готова да изплати на американската хазна 4 млрд. долара за уреждане на претенциите от страна на регулаторните органи. Финансовото министерство на САЩ обаче намира сумата за недостатъчна и е готово да даде корпорацията под съд в близките дни, ако тя не се съгласи да плати поисканите 10 млрд.

Веднага след като се появи тази информация, акциите на Citigroup поевтиняха на фондовата борса в Ню-Йорке с 0,90 цента на бро (1,85%) до 47,38 долара.

В какво е обвинена Citigroup

Американските власти са убедени, че корпорацията, наред с няколко други големи американски банки, умишлено са занижавали оценките на рисковете по ценни книжа, продавани преди световната финансова криза от 2008 година. В резултат купувачите на тези книжа са понесли значителни загуби.

През октомври миналата година американската банка JPMorgan Chase се съгласи да прати на хазната около 13 млрд. долара в замяна на прекратяване на многобройните разследвания за нарушения в дейността й при операции с книжа, обезпечени с ипотечни кредити.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ