Трайчо Трайков: Получаваме каспийски газ през 2013 г.

Трайчо Трайков: Получаваме каспийски газ през 2013 г.

Трайчо Трайков: Получаваме каспийски газ през 2013 г.

След две години България ще може да получава каспийски газ. Това заяви за БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му това ще става чрез бъдещия българо-турски газопровод, за който съвсем скоро ще бъде подписано политическо споразумение.

„Ще бъде избрано най-подходящото трасе, като по този начина се дава възможност на България да получава природен газ, които идва от всичките шест входни точки на Турция, включително терминали за втечнен газ”, каза Трайков.

Още през октомври Турция и Азербайджан са се договорили за доставка на 16 млрд. кубични метра газ, като 6 от тях ще остават в Турция, а останалите ще продължават през България към Европа.

„Важното е каспийски газ да дойде в България. Аз ви обещавам, че по един или друг начин това ще стане. След две години трябва да е готова българо-гръцката връзка, която също ни дава достъп до каспийския газ. Това е моята цел, а целта ми е също през 2020 година нито един доставчик, който да няма повече от 50% дял на българския пазар на природен газ”, заяви Трайков.

Министър Трайков увери, че България е готова да посрещне евентуални проблеми с доставките на руски природен газ не само с хранилището в Чирен.

„Имаме подготвени споразумения за аварийна помощ и с Гърция, и с Турция. Предстои подписването и на двете споразумения през следващите дни. Така че при едно евентуално и засега твърде хипотетично спиране, да получаваме газ по реверсивните си връзки на съществуващите транзитни газопроводи на Гърция и Турция. В Чирен също има достатъчно запаси, които да гарантират поне двумесечно потребление”, обясни министърът на икономиката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ