Туристическият бранш с антикризисно предложение към държавата

Туристическият бранш с антикризисно предложение към държавата

Туристическият бранш с антикризисно предложение към държавата

Предварителните данни показват 4 - 5% ръст на туристите по Черноморието през този сезон, каза пред БНР председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Многократни визи за рускоговорящите и турските туристи, както и 1% от приходите в сектора, да отиват за външна реклама, предлагат от туристическия бранш като антикризисна мярка на държавата.

„Ако визите за рускоговорящите и турските туристи станат многократни за 5 години и при условие, че 1% от приходите в сектора се изразходват за външна реклама, се предвижда по 10% всяка година увеличение на летовниците от тези страни в следващите 5 години”, каза Благой Рагин. По думите му в момента годишната заетост на хотелите у нас е 20%.

„Ако ни се помогне с реклами и с визи, може да направим 30% годишната заетост, а нашата цел е поне 40%. Ако успеем да го направим 40% с външна реклама и с визите, това значи – след 5 години да удвоим прихода от туризъм и да увеличим оборота и гостите двойно. 80% от руските туристи предпочитат ваканция на море, но проявяват интерес и към българските манастири, ски курортите и спа туризма. В рамките на престоя си един турист оставя в българската икономика между 1000 и 5000 евро. 350 000 руснаци са със собственост у нас”, коментира още Рагин.

По думите му турските туристи проявяват интерес към зимните курорти в България.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ