Apple ще използва лицата ни вместо пароли

Apple ще използва лицата ни вместо пароли

Край на паролите - скоро лицата ще станат нашите подписи. Поне пред устройствата на Apple - Бюрото за патенти и марки на САЩ е одобрило патент на компанията, наречен „Контрол на персоналните компютърни устройства чрез използване на разпознаване на лице”, съобщава CNet.

Патентът визира възможността чертите на лицето да заместят паролата за достъп до персоналните устройства. Първата стъпка при използването на технлогията ще бъде сканиране на лицето, което да запамети всички уникални данни – структура на кожата, цвят, размер и форма. Тази процедура може да бъде извършена за всеки, който бихме искали да използва устройствата, пише и Фокус. 

При отговор на входящо повикване смартфонът ще сканира лицето ни, за да е сигурен, че сме оторизираният потребител. Ако е така, разговорът може да бъде проведен по обичайния начин. Ако не, устройството ще остане заключено. Същите мерки за сигурност могат да бъдат приложени при получаването на електронна поща. 

Основното приложение на технологията е насочено към мобилния телефон, но компанията от Купертино отбелязва, че може да бъде използвана и при други устройства, включително телевизори, органайзери, таблети и персонални компютри. Скрийнсейвърът на компютра ни например може да реагира на лицето ни, вместо на настройките за период на липса на активност. 

Apple вече направи първата стъпка в развитието на паролите за достъп, като интегрира сензор за пръстов отпечатък в iPhone 5S. Разпознаването на лице вече се използва в продуктите на други технологични гиганти, като Kinect на Microsoft и PlayStation на Sony.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ