BBC: Инвеститори от Персийския залив се приближават към придобиването на Daily Telegraph

BBC:  Инвеститори от Персийския залив се приближават към придобиването на Daily Telegraph

BBC: Инвеститори от Персийския залив се приближават към придобиването на Daily Telegraph

Сделката, която ще доближи подкрепяните от Абу Даби инвеститори до придобиването на контрола върху  вестник Daily Telegraph и списанието Spectator, може да бъде договорена още днес, съобщи BBC.

Изданията  бяха поети от Lloyds Bank, която се опита да си върне 1,1 млрд. паунда, дължими от собствениците - семейство Баркли.

Този месец фирма, подкрепена от Абу Даби, се съгласи да плати сумата и да поеме контрола. Все още не е ясно дали сделката ще бъде проверена, но според източници е "малко вероятно" тя да бъде блокирана.

Съгласно условията на сделката се очаква семейство Баркли да прехвърли собствеността върху влиятелните титли на IMI Redbird - инвестиционна група, подкрепяна от управляващото семейство на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Хора, близки до спорната сделка, заявиха, че според тях е "малко вероятно" правителството да попречи на британска банка да събере дълговете си или да попречи на кредитор, изправен пред заплахата от увеличаване на лихвените плащания, да изплати заем.

Въпреки това се очаква планираното прехвърляне да бъде проверено от правителството, което има правомощието да се намесва в транзакции по определени съображения от обществен интерес.

Министърът на културата Луси Фрейзър вече посочи, че е "склонна" да издаде известие за намеса в обществен интерес (PIIN).

Бившият главен редактор на  Telegraph Чарлз Мур и високопоставени политици от Консервативната партия, сред които и Уилям Хейг, също изразиха сериозна загриженост относно преминаването на влиятелните издания, подкрепящи торите, в крайната собственост на чужда държава.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ