Дигитална сила за бизнеса

Дигитална сила за бизнеса

Дигитална сила за бизнеса

Най-голямата телекомуникационна компания А1 се превръща и във водещ системен интегратор, като променя средата с технологии и иновации

Технологичните нововъведения на А1 вече обхващат всички сфери на бизнеса и живота. Компанията улеснява дейността и ежедневието на клиентите си чрез многообразни телекомуникационни, дигитални, ICT, IoT и финтех услуги. Мащабът и качеството на решенията в съчетание с изградените отношения на доверие с милиони клиенти поставят А1 на безспорната лидерска позиция. Вече две поредни години тя оглавява класацията „Капитал 100“ на най-големите компании по приходи в сектор „Телекомуникации“.

Най-успешната година до момента

Изминалата 2022 г. се превърна в най-успешната за компанията до момента, а финансовите резултати показват общ ръст на приходите на годишна база от 11,5%  до 640,4 млн. евро. Останалите основни бизнес показатели също продължават позитивната тенденция на ръст – има увеличение както на броя клиенти на мобилни и фиксирани услуги, така и на приходите от тях. Всяка от иновативните услуги за домашен интернет по мобилна мрежа – Net Box и безкабелната домашна телевизия, вече се използват от над 100 хил. устройства. Трафикът на данни продължава възходящата тенденция и през първата половина на 2023 г., а качеството на 5G ULTRA мрежата получава признание за гигабитовите си скорости от редица международни организации като Ookla и Opensignal.

Дългосрочна стратегия за ICT развитие             

Съвкупността от стабилно финансово представяне, модерна телекомуникационна и IT инфраструктура и непрекъснато усъвършенстване на компетенциите в сферата на ICT и IoT услугите за бизнеса доведоха и до 100% ръст на приходите от ICT услуги през 2022 г. А1 продължава да фокусира усилията си в тази сфера и да развива нови, но и да усъвършенства вече създадени решения за корпоративни клиенти. Част от това е и изграждането на синергия между екипите и услугите с придобитата през втората половина на 2022 г. СТЕМО. Всичко това доведе до затвърждаването на компанията като водещ участник в пазара на ICT B2B услуги и осигурява все по-бързо и качествено обслужване на хилядите бизнес клиенти.

IT партньорите

А1 непрекъснато повишава компетенциите и нивото на сертификация на инфраструктурата, екипите и предлагането на услугите. За целта си партнира с едни от водещите технологични компании в света, като Microsoft, Cisco, Dell Technologies, SAP, VMware, Akamai, Hewlett Packard Enterpise by Selectium, Acronis, Checkpoint, Dahua, IBM, f5 и др.

Важен аспект при предоставянето на високотехнологични услуги е и сертификацията на хората и системите, които ги предоставят. Затова А1 продължава да разширява обхвата на партньорствата си и работи по утвърдени международни стандарти, сред които ISO/IEC и специализирани по отношение на услугите за киберсигурност – Certified Ethical Hacker, OSCP, PNPT и др.

Ноу-хау за къстъмизирани решения

Компетенциите в сферата на системната интеграция, софтуер като услуга (SaaS), инфраструктура като услуга (IaaS) и решенията за киберсигурност на А1 нарастват. В компанията вече работят над 400 експерти, специализирани в предоставянето на IT услуги, а повече от 70 консултанти са в екипа на развивания над 20 години SAP Компетентен център на А1. Стремежът към повишаване на ефективността води до ръст в търсенето на технологични решения, като една от ключовите ниши, в които компаниите се нуждаят от подкрепа, е внедряването на ERP системи. Само около 20% от фирмите в страната използват ERP решения според данните на НСИ.

Богатият опит на консултантите в Компетентния център, партньорството със SAP, възможностите за консултиране през целия процес и предоставяне на допълнителни софтуерни разработки правят А1 един от предпочитаните партньори за бизнеса при внедряване на ERP системи. Предлагат се възможности както за локално, така и за облачно внедряване от центровете за данни на А1, от които се възползват средни и големи компании и някои от ключовите финансови институции в страната.

Ключови проекти

Проектите, по които А1 работи в сферата на системната интеграция, далеч надхвърлят въвеждането на ERP системи. Сред ключовите внедрявания например е специализираното решение за колцентър в Банка ДСК, за което компанията предоставя IT оборудване и технологична подкрепа при инсталиране, имплементиране и поддръжка, базирани на Cisco технологии. А1 подпомогна и изграждането на интелигентна, софтуерно дефинирана виртуална частна мрежа от ново поколение – SD WAN, за нуждите на Министерството на здравеопазването. Решението е управляема услуга за свързване на близо 400 болници и спешни медицински центрове на различни локации в страната в единна интегрирана инфраструктура с изградени гъвкави логически връзки за комуникация помежду им.

Най-големият системен интегратор

Чрез органичен растеж на бизнеса, придобиването на СТЕМО и непрекъснати усилия за разширяване на партньорствата и повишаване на експертността на екипите А1 привлича все повече бизнес организации да надграждат технологичните си възможности и да подобряват резултатите си. С решения в партньорството с А1 компании от всички сектори и мащаб постигат растеж и ефективност, с които допринасят и за подема на икономиката. Така успешната стратегия за развитие на ICT пазара направи А1 основен кандидат за позицията на най-големия системен интегратор в България.

Борис Вълчинов. Материалът е публикуван в бр.8/23 на сп. "Мениджър", който ще откриете в дистрибуторската мрежа, както и в дигиталното приложение ZinZin

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ