Как могат българските компании да се разрастват в международен план?

Как могат българските компании да се разрастват в международен план?

Как могат българските компании да се разрастват в международен план?

Българските предприемачи разполагат с няколко възможности при разработването на стратегия за международното си разрастване. Със стартирането на малки проекти в региона, през страни с българска диаспора, до още по-голямо разрастване на международно ниво. За да предостави повече информация по тази тема, iBanFirst организира второто издание на Regional Business Summit “Как могат компаниите от Централна и Източна Европа да разширят дейността си в международен план?”.

"Българските компании са в изключително добра позиция за разширяване на дейността си в съседните държави, като Румъния, Унгария, Гърция и дори Украйна, когато войната приключи. Международното разширяване може да се осъществи и в страни с българска диаспора като например Германия, Великобритания и Испания. Не на последно място има и области, особено в сферата на технологиите, в които българските предприемачи могат да се развиват още по-широко, на по-конкурентни пазари, където да допринесат с добавена стойност. Ако разгледаме примера на Полша през последното десетилетие, те първо започнаха своето разрастване в региона, след което последваха диаспората си и доразвиха на международно ниво конкурентните си предимства", казва Йохан Габриелс, регионален директор за Югоизточна Европа в iBanFirst.

Лектори на събитието ще бъдат 17 предприемачи и изпълнителни директори от България, Румъния, Унгария и Франция от компании, които успешно са разширили дейността си в региона и сега могат да споделят своя опит от процеса.

Според Лучиан Балтару, главен изпълнителен директор на компанията за доставки Sameday Group, динамичните и бързоразвиващи се компании приемат международната експанзия за основен стандарт на отворения европейски пазар. “През последните години Sameday непрестанно отбелязва двуцифрен ръст благодарение на нашите партньорства с клиенти и онлайн магазини, нашия екип и технологичната екосистема, която успяхме да изградим. Стартирането на дейността ни в Унгария през 2020 г. и в България през 2022 г. беше естественият отговор на очакванията за растеж на клиентите на Sameday. Дигиталната инфраструктура допринесе значително за преодоляване на предизвикателствата, присъщи на работата на нови пазари, както и за създаване на решения за доставки, обичани от онлайн магазините и купувачите. Easybox, решението за доставка, което стартирахме през 2018 г. в Румъния, бързо набира популярност във всички държави, в които имаме присъствие, а мрежата от кутии easybox в момента наброява над 4700 броя в България, Румъния и Унгария. За нас международната експанзия има три основни елемента: иновация, смелост и гъвкавост на екипа", споделя той.

Въпреки предизвикателствата, с които се сблъскваме в момента, Даниел Спиридон, вицепрезидент бизнес развитие и главен изпълнителен директор за Унгария в eMAG, вярва, че сега е благоприятно време за ускоряване на плановете за разширяване. “Онлайн търговията става все по-популярна сред клиентите в цяла Източна Европа, с потенциал за двуцифрен годишен ръст в дългосрочен план. Наистина преминаваме през труден период, но солидните ни инвестиции през последните няколко години ни дават основание да бъдем уверени и ако някога е имало подходящо време за ускоряване на растежа, то това е сега. Технологиите ни помагат да разберем клиента по-добре от всякога, а пътят към международна експанзия е по-лесен благодарение на създадените от нас трансгранични механизми за развитие, които ни позволяват да доведем румънските предприемачи до българския и унгарския пазар, както и един до друг", заявява той.

Джордж Морояну, съосновател на Flip Technologies, маркетплейс за реновирани телефони, стартирал през 2019 г., добавя: „Като предприемачи и основатели на стартъпи в ЦИЕ трябва да мислим за географско разширяване още в началото, може би веднага, след като намерим съответствие между продукта и пазара. В повечето случаи не разполагаме с лукса да получим достъп до големи пазари като национален бизнес, така че трябва да погледнем отвъд границите, за да отключим потенциала си за растеж. Разширяването в региона на ЦИЕ е свързано със собствен набор от предизвикателства, както и с огромни възможности. Едно от предимствата, които имаме, е възможността да черпим вдъхновение от компаниите в САЩ и Западна Европа, за да използваме техните познания и да ги прилагаме в нашия регион.“

В програмата на събитието ще бъдат дискутирани следните теми:

Панел 1 - Why are optimistic entrepreneurs successful? или Защо оптимистичните предприемачи са успешни?

Панел 2 - Raising capital – funding options and future perspectives или Привличането на капитал - възможностите за финансиране и бъдещите перспективи

Панел 3 – How CEOs in the CEE region grow their business in todays economic turmoil или Как главните изпълнителни директори в региона на ЦИЕ развиват бизнеса си в днешната икономическа среда

Сред лекторите на събитието ще бъдат:

 • Юлия Сохажда, управляващ партньор, Vespucci Partners
 • Елвин Гури, главен изпълнителен директор, Invenio Partners
 • Пиер Антоан Дюсулие, основател и главен изпълнителен директор, iBanFirst
 • Даниел Спиридон (Daniel Spiridon), вицепрезидент бизнес развитие и главен изпълнителен директор за Унгария, eMAG
 • Лучия Костеа (Lucia Costea), съосновател и главен изпълнителен директор, Secom
 • Ивайло Господинов, управляващ партньор, BlackPeak Capital
 • Светлозар Димитров, съосновател и управляващ съдружник, euShipments
 • Джордж Морояну (George Moroianu), съосновател и главен изпълнителен директор, Flip
 • Руксандра Хурезеану (Rucsandra Hurezeanu), основател и главен изпълнителен директор, Ivatherm
 • Александър Алексиев, основател и главен изпълнителен директор, SAT Health
 • Йохан Габриелс (Johan Gabriels), регионален директор, iBanFirst
 • Лучиан Балтару (Lucian Baltaru), съосновател и главен изпълнителен директор, Sameday

Модератори на събитието ще бъдат Кристиан Хостюк, редакционен директор на румънската икономическа медия Ziarul Financiar, Ивайло Иванов, директор за Източна Европа в най-големия в света акселератор за стартиращи компании в начален етап на развитие Founder Institute, и Мартон Орош, ръководител на отдел „Съдържание" в унгарската икономическа медия Portfolio.

Като компания, чиято мисия е да помага на други компании да разширяват бизнеса си в международен план, iBanFirst ще направи преглед на основните макроикономически показатели в региона, рисковете и предизвикателствата, свързани с местните валути при разширяване на дейността в чужбина, и как изглеждат международните плащания през 21-ви век. С финтех компании като iBanFirst, международните плащания никога не са били толкова бързи, лесни и прозрачни, колкото в днешно време. Ненужните разходи са намалени до висококонкурентни обменни курсове, които до скоро бяха достъпни само за големите корпорации.

Участието в събитието е безплатно, независимо дали сте избрали да присъствате онлайн или на живо. За да регистрирате своето участие, можете да попълните формуляра на https://info.ibanfirst.com/cee-event-2023-regional-summit.

За iBanFirst

Основана през 2016 г., iBanFirst бързо се утвърждава като водеща алтернатива за компании, които търгуват и извършват международни плащания. iBanFirst предлага трансгранични плащания от следващо поколение, като съчетава мощна платформа с подкрепата на валутни експерти. С iBanFirst изпълнителни директори и финансови екипи могат да получат директен достъп до валутните пазари, както и да получават, изпращат и проследяват плащания в над 30 валути и да разработват персонализирани стратегии за хеджиране.

С над 350 служители в 10 европейски държави, обработващи трансакции на стойност над 1,4 милиарда месечно и включена в списъка на Financial Times като една от най-бързо развиващите се компании в Европа, за по-малко от 10 години iBanFirst се превърна в доверен партньор на МСП в международен план.

iBanFirst има финансовата подкрепа на френската обществена инвестиционна банка bpiFrance, европейските лидери в областта на рисковия капитал Elaia и Xavier Niel и американския инвестиционен фонд Marlin Equity Partners (с управляван капитал от над 8 млрд. долара).

Регулирана от Националната банка на Белгия като платежна институция, iBanFirst има право да оперира в целия Европейски съюз. Като член на мрежата SWIFT и одобрен за SEPA, iBanFirst притежава лицензи AISP и PSIP съгласно PSD2.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ