Кризата с офис сградите в Германия се ускорява с рекорден спад на цените

Кризата с офис сградите в Германия се ускорява с рекорден спад на цените

Кризата с офис сградите в Германия се ускорява с рекорден спад на цените

Пазарът на офис сгради в Германия претърпя най-резкия си спад от две десетилетия, тъй като по-високите разходи за финансиране и тенденциите за бавно връщане в офисите подействаха негативно на апетита на инвеститорите към сектора, пише Блумбърг.

Спадът се ускори през четвъртото тримесечие с 13% понижение спрямо предходната година, според данни, публикувани в понеделник от германската банкова асоциация VDP. За цялата година цените се сринаха с повече от 10% - най-много откакто през 2003 г. започва да се води статистика.

Кризата в недвижимите имоти удря по-силно офисите, отколкото домовете, каза Йенс Толкмит, управляващ директор на VDP. Тъй като икономиката на Германия се спъва и несигурността относно служителите, които се връщат напълно в офисите, нараства, „търсенето на офиси остава потиснато“, добави той.

Проблемите на пазара на бизнес имоти заплашват да вкарат някои банки в криза

Акциите на Deutsche Pfandbriefbank AG паднаха до историческо дъно в петък. По-рано миналата седмица Deutsche PBB заяви, че е повишила провизиите за покриване на потенциални загуби поради слабост на пазарите на търговски имоти. В опит да успокои пазарите, PBB подчерта, че нуждите му от финансиране за годината вече са до голяма степен покрити.

Тъй като потенциалните купувачи на офиси все още изискват по-големи отстъпки, отколкото повечето продавачи са готови да предложат, секторът на германските бизнес имоти вероятно ще остане слаб, според Толкмит от VDP.

„В началото на 2024 г. пазарът все още е в спад, като цените продължават да падат“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ