Лондон блокира придобиването на предприятие за електроника от китайски купувач

Лондон блокира придобиването на предприятие за електроника от китайски купувач

Лондон блокира придобиването на предприятие за електроника от китайски купувач

Британското правителство съобщи, че е блокирало придобиването на Pulsic, предприятие за разработка на електронни схеми, от базираната в Хонконг компания Super Orange HK заради "заплаха за националната сигурност", предаде Франс прес.

Министърът за бизнеса Куаси Куартънг посочи в Туитър, че е взел окончателно решение по силата на закона за националната сигурност и инвестициите, за да попречи на придобиването на британската компания от китайското дружество.

"Пълсик" е основана през 2000 г. и централата й е в западния английски град Бристол. Тя развива дейност във Великобритания, но също така и в САЩ и Япония, като разработва софтуер за производството на полупроводници. В нея работят малко над 40 души, по данни на кантората Dealroom.

Предприятието има принос в разработката на високотехнологични интегрирани схеми, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели, се казва в решението на министерството на бизнеса. Според ведомството тези инструменти могат да се използват за въвеждане на функции във веригите, потенциално без знанието на потребителя.

На фона на нарастващите безпокойства във Великобритания относно китайските инвестиции в стратегически активи Лондон засили в началото на годината правомощията си за контрол и дори за блокиране при необходимост на закупуването на британски компании от чуждестранни субекти, когато става въпрос за заплаха за националната сигурност.

През май Лондон съобщи, че проучва отражението върху националната сигурност на придобиването през лятото на 2021 г. на най-големия британски производител на полупроводници, уелския Wafer Fab, от Nexperia - нидерландска компания за полупроводници, принадлежаща на китайската Wingtech.

Година преди това, през юли 2020 г., Лондон обяви, че изключва китайския гигант Huawei от 5G мрежата си, позовавайки се на заплаха за националната сигурност.

Британските медии от месеци коментират възможно отстраняване на друга китайска група, Китайската национална ядрена корпорация (China General Nuclear Corp - CGN), от проекта за нова атомна централа с вода под налягане ЕПР (EPR) Сайзуел Си в Съфолк, Източна Англия, съвместно с френския енергиен гигант EDF. Правителството още не е взело окончателно решение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ