Starbucks мести европейската си централа в Лондон

Starbucks мести европейската си централа в Лондон

Американската верига кафенета Starbucks мести централата си за Европа от Амстердам в Лондон, предаде Би Би Си. Преместването ще се случи до края на 2014 г. Решението за него бе взето, след като веригата бе обвинена от британските власти, че укрива данъци. 

„Решението ни означава, че в бъдеще ще плащаме повече данъци във Великобритания”, заяви говорител на компанията. Starbucks ще прехвърли на работа в Чизик, Западен Лондон, „скромен брой старши директори”. Производството й остава в Холандия.

Великобритания е най-големият европейски пазар на Starbucks. Компанията премества централата си в Обединеното кралство, след като бе широко критикувана от британците, включително от премиера Дейвид Камерън на икономическия форум в Давос. Камерън заяви, че „някои компании избягват плащането на данъци и има нужда да се събудят и помиришат кафето”. Starbucks бе призована да свидетелства пред парламентарна комисия във Великобритания за данъчните си афери през 2012 г., след като стана ясно, че британското й подразделение е на загуба пред властите, докато инвеститорите му са информирани, че е на голяма печалба. Компанията тогава разкри, че е сключила споразумение с Холандия, което й позволява да плаща много ниски такси в страната.

Миналата година компанията плати 5 милиона лири корпоративни данъци – първото й голямо плащане на данъци във Великобритания след 2009 г. То бе извършено заради натиска от британските политици и държавници. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ