Total получи разрешение да продаде бизнеса си в Русия

Total получи разрешение да продаде бизнеса си в Русия

Total получи разрешение да продаде бизнеса си в Русия

Френската петролна компания TotalEnergies получи съгласие от руските власти да сключи сделка за продажбата на своя дял от 49% в "Тернефтегаз" на "Новатек". Това се съобщава на сайта на френската компания. "Тернефтегаз" е съвместно предприятие между двете компании, което разработва газовото находище Термокарстовое в Сибир. Очевидно френската компания попада в обхвата на изключенията, заложени в подписания по-рано този месец декрет на Путин, с който се забранява на инвеститори от определените от Москва като "неприятелски страни" да се освобождават от дялове в енергийни проекти и банки до края на тази година.

След финализирането на сделката руската компания"Новатек" ще консолидира 100% от собствеността на "Тернефтегаз". В същото време TotalEnergies ще може да компенсира инвестиции, които все още не са се изплатили. Сделката също се очаква да приключи през септември. Страните обаче отказаха да назоват цената му.

TotalEnergies беше атакувана, че продава гориво на руски самолети именно през участието си в съвместното добивно предприятие на руска територия.

Добивът в Термокарстовое започна през 2015 г. като миналата година отбеляза увеличение с 5% до 2,6 милиарда кубически метра газ. 
Съвместно с "Новатек", френската група произвеждаше в Русия, газов кондензат, който се преработва в реактивно гориво. По тази причина беше обвинена, че осигурява гориво за руската бойна авиация. 
 От Total отхвърлиха обвиненията  като подчертаха, че произвежданото гориво е за износ. Последва разобличаваща публикация по-рано тази седмица във в. "Монд", в която  представители на неправителствената организация Global Witness съобщиха, че са проследили пътя на газа от находището Термокарстовое в Сибир до руска военновъздушна база. Тази информация също беше отречена незабавно от френската група. "Total" има и 19.4% дялово участие в "Новатек", като на този етап не е ясно какво се случва с тази собственост.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ