Юнайтед Груп възрази остро срещу искането на Yettel за забрана на сделката за "Булсатком"

Юнайтед Груп възрази остро срещу искането на Yettel за забрана на сделката за Булсатком

Юнайтед Груп възрази остро срещу искането на Yettel за забрана на сделката за "Булсатком"

Собственикът на Виваком – Юнайтед Груп възрази остро срещу жалбата на конкурента на телекома, Yettel до КЗК срещу сделката за придобиване на „Булсатком“.

Малко по-рано днес от Yettel България официално съобщиха, че са внесли в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за забрана на трансакцията, както и настояване за обединяване на производствата за придобиване по линия на активите на „Булсатком“. Едното от тях нотификацията за намеренията за придобиване, а другото е стартиралата от КЗК проверка за установяване на евентуално нарушение на Закона за защита на конкуренцията относно сделката, водеща до промяна в контрола върху „Булсатком“.

Нотификацията за предстояща сделка е подадена от регистрирания в Люксембург доставчик на телекомуникационни услуги "Cлoвeния Бpoyдбенд", който е уведомил в края на февруари КЗК за планирано придобиване на ключовите активи на „Булсатком“ в България - електронната му съобщителна мрежа, вкл. мобилни кули и фиксирана оптична мрежа. Едноличен собственик на активите на „Словения Броудбенд“ е Юнайтед Груп. Проверката по Закона за защита на конкуренцията за евентуална промяна в контрола върху "Булсатком" е свързана с Viva Corporate.

„Считаме искането на Yettel България към Комисията за защита на конкуренцията да обедини процедурата по проверка на придобиването на Viva Corporate с процедурата, инициирана от Slovenia Broadband, за необосновано, безпочвено и абсурдно.“, възразяват в разпростанената по-късно днес позиция от United Group.

От компанията не са съгласни с искането към българския регулатор да обедини проучвателните процедури за Viva Corporate и „Словения Броудбенд“, с аргумента, че „това са различни типове производства с различни участници, които действат в различно качество.“ Според Юнайтед Груп процедурата по разглеждането на уведомлението на „Словения Броудбенд“ се отнася до придобиването и обратния лизинг на част от активите на „Булсатком“.

„Целта на отправеното от Йеттел България искане е да осуети процеса, за да забави и усложни процедурата по вземане на решение по отношение на уведомлението, подадено от „Словения Броудбенд“. Нещо повече, с тези си действия Йеттел България цели единствено да навреди на бизнеса на Юнайтед Груп в България.“, смятат от компанията

В коментара си собственикът на Виваком заявява още, че „Йеттел България иска от КЗК да наруши законите на България с цел да защити собствените си интереси.“

В заключение Юнайтед Груп определя евентуалното допускане и удовлетворяване на искането на Йеттел България от страна на КЗК като незаконосъобразно и предупреждава, че ако това се случи, ще търси защита на правата и интересите си с всички възможни правни средства, включително и по съдебен път.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ