Академици пращат министър при мумиите

Академици пращат министър при мумиите

Академици пращат министър при мумиите

С траурно шествие под звуците на „Върви, народе възродени!” и плакати „Игнатов при мумиите", "Игнатов - месия на неуките", „Унищожението в науката е навеки" , „Не на национализация на БАН", „Не убивайте науката", „Да се върнем в Браила, тук вече сме емигранти" над 2000 учени от БАН се събраха на протестен митинг пред парламента днес.

Протестиращите носеха и ковчег с научни трудове и патенти на изобретенията. Ораторите, сред които председателят на академията, председателят на Съюза на учените в България, академици и млади учени обявиха, че в БАН работят само 18% от учените в страната, а дават 60% от научната продукция на България.

Според тях, мечтата на министър Дянков е „пари за наука = 0,00 лв". БАН заема 374-то място от 4000 научни организации в света, се чу още от изпровизираната трибуна. После беше прочетена петиция до премиера Бойко Борисов. С уговорката, че „той не е бил на процедура за промиване на мозъци отвъд океана и искаме от него да бъде гарант за бъдещето на българската наука" шествието се отправи към Министерски съвет за да връчване на петицията.

В промеждутък между приемането на решения на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов прие представители на протестиращите академици.

Те излязоха доволни от срещата и обявиха, че е била много ползотворна. На свой ред министър-председателят обяви: „Нито ме интересуват имотите на БАН, нито някой ще строи молове (б.р. – на свое заседание вчера Общото събрание на БАН намекна, че имотите на академията тихомълком ще се присвоят от държавата, за да се построи накрая МОЛ).

Няма и идея да се закрива академията. "Това никога пред мен не е поставяно като въпрос", посочи премиерът. Според него напрежението между просветното ведомство и БАН е възникнало заради различни коментари и информация, с която се спекулира.

БАН, като всичко останало трябва да бъде реформирана, посочи Борисов и каза, че очаква тази реформа да приключи до края на годината. "Единственото, което искаме от академиците, е да дават качествена продукция", обобщи той.

Отношението по темата взеха и двамата най-критикувани от академиците министри – Симеон Дянков и Сергей Игнатов.

 „Аз съм учен от световна величина, знам как се прави наука и как се организират научни институти”, заяви вицепремиерът и финансов министър Дянков.

Той припомни, че преди да стане финансов министър се е занимавал с наука в сферата на икономиката.

Трябва повече стимулиране на младите учени. Освен това, нужно е учените от БАН да знаят повече западни езици, а не само руски, трябва да се развиват, за да са на европейско и световно ниво, коментира Дянков.

"Не унищожение, а дух на аристократизъм ще има при промените. Няма да гледаме на академиците като на пенсионери, а те ще бъдат мозъчен тръст по отношение на мениджмънта", заяви образователният министър Сергей Игнатов. БАН ще бъде укрепена, подкрепена и запазена, категоричен бе той.

Той също потвърди, че никой няма намерение да ликвидира БАН и определи като художествена измислица твърденията, че на мястото на академията ще се строи МОЛ. Игнатов прие с усмивка плакатите на академиците и предложи двамата съсСимеон Дянков да се снимат пред него за спомен.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ