Арестуваха трима български хакери, източили около $200 хил. от американски банки

Арестуваха трима български хакери, източили около $200 хил. от американски банки

При съвместна операция на ГДБОП и ФБР е била разбита международна престъпна група, занимаваща се с използване на високи технологии за източване на парични фондове в САЩ и извършването на нерегламентирани транзакции. Арестувани са трима български хакери. По първоначални данни заловените са присвоили около 200 хил. долара.

Акцията е реализирана след разследване на получен сигнал и изясняването на престъпната схема. Всичко започвало с изпращането на „фишинг” електронни писма до клиенти на големи американски банки. В тях фигурирали линкове към измамни сайтове, посредством които техните потребителски имена и пароли се присвоявали, а наличните им средства били превеждани на други лица, съобщиха от МВР.

Задържаните хакери са на възраст от 28 до 36 години и са с много добри познания в областта на високите технологии, уточняват от полицията.

При появата на служителите от ГДБОП единият от задържаните се е опитал от дома си да осъществи достъп до компютъра си в офиса, за да изтрие наличната информация.

При обиските са иззети мобилни телефони, компютърни конфигурации, съдържащи различни програми за извършване на хакерски атаки, преносими компютри и външни носители на информация. Намерени са  множество документи, удостоверяващи осъществени парични транзакции. От дома на единия от задържаните за иззети и голям брой пластики, данни за банкови сметки, потребителски имена и пароли за тях.

Предстои на тримата задържани да бъдат повдигнати обвинения за извършени престъпления срещу финансовата система.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ