Борисов към министрите: Археология, музеи - всичко това да се обвърже с туризма

Борисов към министрите: Археология, музеи - всичко това да се обвърже с туризма

"Археология, музеи и всичко това трябва да се обвърже с туризма, да изкарват и общините и дружествата пари. Ще видите, че това ще са атракции, които всеки турист ще отиде да ги види.”

Това е казал премиерът Бойко Борисов на правителствено заседание в сряда. Думите му са публикувани в стенограма на сайта на Министерски съвет. Тя отразява дебатите на министрите във връзка с културния туризъм и обектите, чието реставриране ще бъде финансирано. 

„Много съм радостен, погледнах днес, че ще подписвате и за „Света София”. И Лувъра, както го нарече Вежди Рашидов, нашият музей, който правим, така ще го финансираме през Норвежката програма, през усвоените пари от еврофондовете, че накрая максимум пет-шест милиона ще отидат от бюджета и то ако не ги договорим и тях допълнително" е изтъкнал премиерът. 

"Софийската метростанция с археологическите разкопки ще бъде най-красивата метростанция в Европа", е заявил още Борисов пред министрите.

Премиерът е категоричен, че минералните бани в Бургас са с много древна история и трябва да бъдат възстановени и да бъдат превърнати в подходящо място за туризъм. 

От стенограмата става ясно още, че правителството има амбицията да възстанови всичко, което е по скалния нос на брега на  Созопол.

 „ОК, Слънчев бряг е за младите хора, но по другите перлички - имаме Поморие, Приморско, Созопол, Несебър, нагоре чак до Каварна, Шабла, тези също уникални неща, които имаме, скалните пещери, там ще сложим пари. И не случайно последната точка е летището в Балчик. Таргетът на туристите, които търсим – средно, високо платежните туристи, които всеки със семейството си, с децата си, ще отиде да им ги покаже тези работи”, е заявил премиерът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ