България се присъединява към Договора за търговия с оръжие на ООН

България се присъединява към Договора за търговия с оръжие на ООН

България се присъединява към Договора за търговия с оръжие на ООН

Правителството одобри присъединяване на България към Договора за търговия с оръжие, приет от Общото събрание на ООН на 2 април 2013 г.

Договорът е сред приоритетите на страната ни и на Европейския съюз. С него се въвеждат норми по отношение на трансфера на конвенционално оръжие и се изисква налагането на контрол над целия износ на конвенционално оръжие и боеприпаси, за да се гарантира, че те няма да се използват за терористични действия, нарушаване на правата на човека и международното хуманитарно право. Страната ни участва активно в процеса за изработването на документа от неговото начало през 2006 г.

С днешното решение постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк беше упълномощен да подпише Договора при условията на последваща ратификация.

Церемонията по подписването на международния договор за търговията с оръжие започна в понеделник сутринта местно време в Ню Йорк. Договорът ще встъпи в сила, ако бъде ратифициран от 50 страни-членки.

Страните от ЕС вече завършиха вътрешните процедури, които откриват пътя за подписването на договора, регулиращ търговията с оръжие с ежегоден оборот от 85 милиарда долара. По мнението на Брюксел договорът ще способства прозрачността в международната оръжейна търговия.

Международният договор за търговията с оръжие беше приет на 2 април от Общото събрание на ООН. За приемането на договора гласуваха 254 държави, 23 се въздържаха, Иран, КНДР и Сирия гласуваха против.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ