България

Политика

|

Общество

|

Всеки трети ден през 2014 - неработен

Всеки трети ден през 2014 - неработен

Всеки трети ден през 2014 - неработен

Всеки трети ден през 2014 г. е неработен. Почивните дни през 2014 г. са общо 135. Това включва както уикендите, така и официалните пранизици, които не се отработват, a също и платените отпуски.

Това на практика означава, че почиваме през 36% от времето през годината. Разбира се, това не важи за всички , тъй като все по-често се налага да се работи в събота или в празничните дни. И докато хотели и ресторанти са на печалба по време на дългите почивки, индустрията всъщност губи - производството спира, а включването и изключването на машините изисква време.

В една фирма работят 40 души. Произвеждат осветителни тела и метални изделия за мебелната индустрия - както за вътрешния пазар, така и за износ.

 „Когато има такива почивни дни, производството спира. В дните, в които трябва да се отработят тези почивни дни, се изисква време, което се губи преди да започне производствения процес”, обясни пред bTV управителят на фирмата Кирил Сапунов.

Освен за настройване на машините, управителят изчислява, че и работниците имат нужда от половин ден за да се върнат в работен ритъм. Психолозите потвърждават - ефективността на служителя се подобрява след почивка.

Анализите на работодателските организации обаче показват, че всеки допълнителен почивен ден струва на икономиката 90 млн. лева загуби.

Дори и с отработване през май в две поредни съботи е трудно да се постигне същият резултат, какъвто би могъл в нормален работен ден.

Оказва се, у нас все пак не се почива най-много. Първенци по официални почивни дни са Австрия и Германия. Според икономисти почивните дни у нас, особено изкуствените сливания, са твърде много предвид ниската производителност.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ