Две трети от българските фирми очакват да увеличат износа си догодина

Две трети от българските фирми очакват да увеличат износа си догодина

Почти 60% от фирмите у нас очакват подобрение на износа си. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), представено от председателя й Цветан Симеонов. Анкетирани са 70 000 фирми от 28 области, като данните се съпоставят с подобни от Европа. Изследването е проведено през месец септември и се прави за 13-та поредна година.

По думите на Симеонов Европа трябва да бъде „отписана" за увеличаване на продажбите на български стоки. Според него може да намерим големи пазарни ниши в Либия, където има нужда от множество услуги в сферата на строителството, а и страната чувствала „угризения" спрямо България, съобщи „Дарик”.

 „За Европа без съмнение очаквания не можем да имаме. Виждате - национални фирми във всички европейски страни са с негативни очаквания по отношение на ръста. Значи Европа трябва да я отпишем като очаквания за голям ръст на продажбите", каза шефът на БТПП.

Според Симеонов останалото е възстановяване на традиционните пазари, като посочи Азия и позитивни сигнали от арабските партньори. Той изтъква скорошната визита на временно управляващия Либия. „Имам чувството, че имат угризения за това, което стана между нашите две страни и сега искат да го компенсират, да ни дадат тласък", коментира още председателят на БТПП.

Цветан Симеонов изтъкна, че въпреки трудностите, които изпитват заради Арабската пролет и революциите от началото на годината, тези страни са платежоспособни и има какво да се реконструира и строи в тях.

Наблюдават се негативни очаквания относно заетостта и инвестициите, като в същото време страната ни е на седмо място в света по ниски данъци. За да се привлекат обаче още инвеститори Цветан Симеонов препоръча държавата да подпомага финансово фирмите при участието им в изложения и панаири.

Честата смяна на законодателството, лошата администрация и корупцията отблъскват инвеститорите, обясниха от БПТП

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ