Две трети от българските фирми очакват да увеличат износа си догодина

Две трети от българските фирми очакват да увеличат износа си догодина

Две трети от българските фирми очакват да увеличат износа си догодина

Почти 60% от фирмите у нас очакват подобрение на износа си. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), представено от председателя й Цветан Симеонов. Анкетирани са 70 000 фирми от 28 области, като данните се съпоставят с подобни от Европа. Изследването е проведено през месец септември и се прави за 13-та поредна година.

По думите на Симеонов Европа трябва да бъде „отписана" за увеличаване на продажбите на български стоки. Според него може да намерим големи пазарни ниши в Либия, където има нужда от множество услуги в сферата на строителството, а и страната чувствала „угризения" спрямо България, съобщи „Дарик”.

 „За Европа без съмнение очаквания не можем да имаме. Виждате - национални фирми във всички европейски страни са с негативни очаквания по отношение на ръста. Значи Европа трябва да я отпишем като очаквания за голям ръст на продажбите", каза шефът на БТПП.

Според Симеонов останалото е възстановяване на традиционните пазари, като посочи Азия и позитивни сигнали от арабските партньори. Той изтъква скорошната визита на временно управляващия Либия. „Имам чувството, че имат угризения за това, което стана между нашите две страни и сега искат да го компенсират, да ни дадат тласък", коментира още председателят на БТПП.

Цветан Симеонов изтъкна, че въпреки трудностите, които изпитват заради Арабската пролет и революциите от началото на годината, тези страни са платежоспособни и има какво да се реконструира и строи в тях.

Наблюдават се негативни очаквания относно заетостта и инвестициите, като в същото време страната ни е на седмо място в света по ниски данъци. За да се привлекат обаче още инвеститори Цветан Симеонов препоръча държавата да подпомага финансово фирмите при участието им в изложения и панаири.

Честата смяна на законодателството, лошата администрация и корупцията отблъскват инвеститорите, обясниха от БПТП

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ