Дянков за еврозоната: Ще изчакаме още няколко години!

Дянков за еврозоната: Ще изчакаме още няколко години!

Дянков за еврозоната: Ще изчакаме още няколко години!

„Ще изчакаме още няколко години с влизането ни в еврозоната, докато нещата се успокоят. Многократно сме заявявали, че България има желание да се присъедини, но искаме ли да плащаме за неуспешните политики на някои нейни членки?", запита вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на лекция в Института за международна икономика „Питърсън", цитиран от „Блумбърг".

Той представи визията си за това как България може да достигне средноевропейските нива на доходи по време на продължаващата криза в еврозоната и при конкуренцията на съседните държави. Във Вашингтон българският финансов министър коментира динамичната ситуация във валутния съюз с аргумента, че „ако започнем процедурата по влизане, няма да е ясно в каква точно формация влизаме и затова ще изчакаме". Финансовите министри от ЕС приеха през декември 2012 г. план, съгласно който банките във валутния съюз ще бъдат поставени под единен надзорен орган и според Симеон Дянков това е стъпка в правилната посока, но не достатъчна.

България има най-ниския данък на юридически и физически лица в целия ЕС със ставка 10%, подчерта българският финансов министър пред аудиторията си. Той е обезпокоен, че ЕС може да предприеме политика по данъчна хармонизация.

„Искаме да сме сигурни, че тази идея не е част от бъдещия пакет мерки в еврозоната", категоричен бе министър Дянков. Той  представи и последните данни на Националния статистически институт и „Евростат”, според които българската икономика расте за десето поредно тримесечие, като увеличаващото се вътрешно потребление компенсира намаления износ за страните от ЕС, които се борят да излязат от кризата. „БВП е нараснал с 0,5% за последното тримесечие на 2012 в сравнение със същия период през 2011 г.”, отбелязва Дянков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ