България

Политика

|

Общество

|

Дянков призна: Няма да свалим ДДС до края на мандата ни

Дянков призна: Няма да свалим ДДС до края на мандата ни

ДДС така и няма да бъде намален до края на мандата на това правителство, въпреки, че корекцията надолу бе заложена в предизборната платформа на ГЕРБ. Това стана ясно от интервю на финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков за bTV.

„ Имах такава идея. От гледна точка на по-високите приходи, които получаваме, би могло да свалим ДДС, но за моя изненада политическата класа - мнозинството и опонентите в парламента, общо не искат това да стане. Не смятат, че това е добра идея. Препоръката и от мнозинството от ГЕРБ е да се фокусираме върху доходите.

За следващата година няма да има промяна в ДДС - нито ще се увеличава, нито ще се намалява, нищо ще има диференциация, както от време на време се говори”, каза министърът.

Той коментира още политиката по доходите, сподели прогноза за инфлацията и бюджета на министерствата за следващата година, а още вчера обяви, че в проекторазчетите за 2013 г. ще се заложи увеличение на всички пенсии със 7-10% и вдигане на минималната заплата до 310 лв. Ето накратко какво още заяви пред bTV.

 За доходите на държавните служители

„Със Закона за държавния служител, който от тази седмица влиза в сила и новия модел на заплащане, ще се окаже, че заплатите в държавната администрация ще скочат средно с около 20%. Окончателните дни ще ги имаме до десетина дни. Ще се окаже, че заплатите ще надскочат ръста на инфлацията през последните три години. Главната цел е доходите да се увеличат повече отколкото инфлацията. "

 За пенсиите и коледните добавки

 „Този път няма да се вдигат само минималните пенсии, както направихме през май тази година, а всички пенсии. Едва ли ще останат доволни (б.р. - пенсионерите), защото дори и увеличението да е над процента на инфлация, тоест да имат по-добър доход от средата на 2009 г., винаги има коментари: "Искаме още. Искаме още". Донякъде е естествено, защото България е тръгнала с много ниски пенсии и ние трябва да дърпаме на фона на останалите. Дори и да се дават сравнения, да се каже: "Вижте, ние увеличаваме пенсиите с реални стойности, в Гърция паднаха с 40%, в Румъния с 25% и в Холандия с 15%", тези сравнения не са важни за обикновения човек. И донякъде аз го разбирам. Но на тях им се иска да имат средните за Европа пенсии. Никога не съм бил привърженик на коледните добавки, предпочитам да се вдигнат всички пенсии с малко по-голям процент. С други думи, дори и да има повече пари в бюджета, вместо да отидат те за коледни добавки наведнъж, по-добре да залегнат като постоянен процент."

  За инфлацията

 „Инфлацията тази година ще е около 2%, определено по-ниска от миналата година. Правим така, че в края на този мандат хората да са по-добре, не само от гледна точка на музеи и магистрали, а и доходите им да са по-високи в сравнение през 2009 г. За да дръпнем по-рязко с увеличаване на доходите обаче, на нас ни трябва ръст на икономиката - и българската, и европейската." 

 За бюджета на министерствата

 "Тази година по-рано почнахме бюджетната процедура и това е тенденция, за да имаме по-голяма предвидимост. Първоначалните заявки са дошли. Всяко министерство иска повече. Но няма да стане. Бюджетите им ще са същите като тази и следващата година. В реално отношение означава, че дори ще се намали бюджетът им заради инфлация."

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ