България

Политика

|

Общество

|

Европейски ден без автомобили в София днес (програма на инициативите)

Европейски ден без автомобили в София днес (програма на инициативите)

Днес, 22 септември, освен националния празник – Независимостта на България , честваме и още едно събитие - Европейски ден без автомобили. По този повод в страната се организират редица инициативи, като най-много ще са в столицата.

За целта днес центъра на София ще бъде отворен само за пешеходци и велосипедисти.

В 11:30 ч. от НДК ще започне традиционното велошествие. Стартът му ще бъде даден от министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Във велопохода ще се включат много посланници, зам.-кметове и общественици. Организаторите: Столична община, Сдружение “Велоеволюция” и Асоциация за развитие на София приканват столичани да оставят поне днес колите си и да се включат в инициативите, организирани по случай Европейския ден без автомобили.

В 12.00 ч на пл. „Народно събрание” официално ще бъде открит европейският ден без автомобили.

 Участниците в инициативата ще бъдат приветствани и от Илия Димовски, народен представител, Председател на парламентарната комисия по изборните въпроси, Р Македония и Таня Томик, народен представител, заместник председател на Здравната комисия и заместник член на комисията по транспорт, комуникации и околна среда.

Тази година в софийската седмица на мобилността се включват и участници в Road show, което тръгва от Скопие, преминава през всички общини по пътя и се включва в инициативите, организирани на 22 септември в София.

Мобилни лаборатории за контрол на качеството на атмосферния въздух към Изпълнителната агенция по околна среда ще извършат сравнителни замервания за качеството на въздуха в пета града на страната. Мобилната лаборатория в София ще бъде разположена от източната страна на сградата на Народното събрание, до градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” и Националната художествена академия. Данните ще послужат за изготвянето на анализ за влиянието на автомобилния транспорт върху качеството на атмосферния въздух в столицата. Първоначални сравнителни данни в реално време могат да бъдат предоставени в следобедните часове на 22 септември, а на сайта на ИАОС ще бъдат публикувани окончателните резултати със средночасови и средноденонощни данни.

Програма за София по случай Европейският ден без автомобили:

 • 11:00 ч. - събиране на велосипедистите на площад „България” пред НДК,
 • 11:30 ч. - тръгване по маршрут: НДК – бул.„В.Левски” – ул. „Г.С.Раковски” – бул. „Цар Освободител” - пл. „Народно събрание”.
 • В 12:00 ч. се предвижда шествието да стигне до финала пред паметника на Цар Освободител на пл. „Народно събрание”.    
 • 11:00-19:00 ч. , пл. „Света Неделя”  - информационен щанд за София на сдружение „Фрий София Тур”;  Игра „Скритата поезия на София” - Научете повече за столицата и спечелете награда!
 • 10:00 – 17:00 ч. на ъгъла на ул. „Ген Гурко” и ул. „Шишман” - oрганизиране на арт уъркшоп от фондация „АртЕкоСвят”.
 • 10:00 – 17:00 ч., пл. „Народно събрание“, пред БАН  - игра „Машина на времето“ – изследователски пешеходен маршрут из центъра на София . Игра „Флашко в страната на „Спамчетата“ – игра с живи пионки. Организира Асоциация „Родители”
 • 10:00 – 17:00 ч., Военен клуб на бул. "Цар Освободител" - иформационен щанд и обсъждания с граждани по проблемите на мобилността в столицата. Представяне на Софийски зелен коридор. Неправилното паркиране в София - в кой е топката? Организатор: Фондация „ЕкоОбщност”   
 • 11:00 – 13:00 ч., срещу Национална художествена галерия - щанд с безплатна регистрация на велосипедите във veloregister.bg.
 • 11:00 – 13:00 ч., на ъгъла на ул. “Шишман” и ул. “Гурко” - раздаване на информационни листовки, предназначени за пешеходци (как да се предпазим от ПТП) и водачи (да бъдат толерантни към пешеходците – най-уязвими участници в движението). Раздаване на специални светлоотразителни ленти на велосипедисти и пешеходци, правещи ги видими в тъмната част на денонощието. Организира Асоциация на застрахованите и пострадалите при катастрофа.
 • 12:00 – 17:00 ч., бул. „Цар Освободител” – в района на Народния театър - английски език на улицата за деца – интерактивно среща на малчугани с предизвикателството наречено „английски език”. Организира „Green – camp”.
 • 12:00 – 17:00 ч. срещу Национална художествена галерия -  вело щанд, организиран от „Велоеволюция”.
 • 12:00 – 17:00ч. , срещу Национална художествена галерия -велосипедна работилница или как да си поддържаме велосипеда в „чудесно здраве”. Организира веломагазин „Вело ателие”.
 • 11:00; 13:00; 15:00 ч., Начало: пред Народен театър „ Иван Вазов” - разходка с файтон в центъра на София. Организира „Велофайтон”
 • 12:00 – 15:00 ч. градинката между Народното събрание и Софийския университет -  велосипедни демонстрации за правилно предвижване с велосипед за деца на полигон. Организира Сдружение национален клуб БИ БИТ.
 • 12:30 ч., пл. „Александър І” - Big Air Bag - въздушните акробатики с велосипеди. Организира „Drag”
 •  15:00-19:00 ч., галерия „Credo Bonum” -  изложба „София преди Синята зона” (Вижте столицата без автомобили!)
 • 18:00 – 19:00 ч., Площад “Народно Събрание” - ИмПро на открито (Имрповизационен театър без предварителен сценарии, в който публиката участва активно в представленията)

Заради събитието от 9.00 часа до 19.00 часа днес се забранява влизането на пътни превозни средства в зоната ограничена от бул.”Кн.Александър Дондуков”, ул.”11-ти август”, ул.”Врабча”, бул.”Васил Левски”, ул.”Аксаков”, ул.”6-ти септември”, ул.”Ген.Гурко”, ул.”Леге”, ул.”Позитано”, бул.”Витоша”, бул.”Кн.Александър Дондуков” с изключение на граничните улици и булеварди и тролейбусите от линия №9.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ