Жълт код в цялата страна, в три области оранжев

Жълт код в цялата страна, в три области оранжев

Жълт код в цялата страна, в три области оранжев

Остава в сила обявеният код „жълт” за цялата страна заради силния вятър. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Във всички 28 области от страната e обявен код „жълт”.  Обявеният сигнал означава, че времето е потенциално опасно и хората трябва да бъдат внимателни.

Временно вятърът поотслабва, но се очаква отново да се усили след обяд. В отделни райони пулсациите на вятъра ще са дори по-силни от код „жълт”. Силен вятър духа в цяла Северна и Източна България, Кърджали и Сливен.

Към 12 ч. в областите Плевен, Велико Търново и Русе жълтият код е променен на оранжев.

Според данните за силата на вятъра от 12:00 часа, в Русе пулсациите на вятъра са достигнали до 40 метра в секунда, в Плевен е измерена сила на вятъра от 30 метра в секунда. 24 метра в секунда е бил вятърът в Оряхово и Ловеч. В Кърджали духа вятър до 18 метра в секунда, в Пловдив – 20 метра в секунда.
В планините вятърът е ураганен. На Черни връх и на връх Ботев духа вятър със сила над 40 метра в секунда и не може да бъде измерен над тази стойност. На връх Мургаш е 20 метра в секунда.

Пристанище Варна е затворено за празни кораби. Причината за забраната е силен северозападен вятър, който достига скорост до 5-6 м/сек. Вълнението на море е 2-3 бала. Вчера най-силно духаше в Кърджали - до 28 м/с, Търговище –до 20 м/с, в Сливен – до 20 м/с, Стара Загора – до 17 м/с и Елхов – до 16 м/с.

Синоптиците очакват вятърът да утихне утре.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ