Забраната за пушене на закрито остава

Забраната за пушене на закрито остава

Забраната за пушене на закрито остава. Това решиха депутатите след тричасови дебати. Народните представители отхвърлиха и двата законопроекта, които предвиждаха либерализиране на режима за пушене на обществени места и отпадане на някои ограничения.

Депутатите първо се противопоставиха на законопроекта на Волен Сидеров за либерализиране на пушенето на обществени места. Гласуваха 188 народни представители, от които 64 – „за”, 107 – „против”, а 17 – „въздържал се”. След това отхвърлиха и законопроекта на Спас Панчев от Коалиция за България за либерализиране на пушенето на обществени места. Гласуваха 190 народни представители, от които 76 – „за”, 106 – „против”, а 8 се въздържаха.

„Категорично не приемам либерализирането на пушенето", заяви по време на дебатите министърът на здравеопазването Таня Андреева.  "Днешният дебат трябваше да е дебат за здравето. Не приемем противопоставяне на бизнес срещу здраве. Забраната на тютюнопушенето на обществените места е въпрос за общественото здраве. Тази забрана защитава здравето на непушачите, на работещите в заведенията и е в защита на превенцията срещу тютюнопушенето. Всичко е въпрос на собствен избор. В момента забраната не спира възможността за избор”, допълни тя.

 По думите й тютюнопушенето е сред водещите фактори при онкологичните, сърдечно-съдовите и белодробните заболявания. Пасивните пушачи поемат два пъти повече никотин и катран и цели 73 пъти повече амоняк от активните пушачи.

„Виждала съм умиращи хора от карцином, при които като първи фактор е посочено тютюнопушенето. Виждала съм жени, страдащи от стерилитет, които са забременявали след спиране на пушенето”, каза още Андреева.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ