Костов призна, че имал преференциална лихва в КТБ

Костов призна, че имал преференциална лихва в КТБ

Костов призна, че имал преференциална лихва в КТБ

Бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов призна, че е имал депозит с преференциален лихвен процент в Корпоративна търговска банка.

Той потвърди, че след поставянето на банката под специален надзор е развалил договора и е оставил парите на обикновен влог, по стандартните лихвени условия на банката. Така парите му са попаднали в графата "гарантирани влогове от държавата" и му е позволило да си ги получи обратно от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. По закон парите на влог по договор с преференциални условия не са гарантирани от държавата и не се възстановяват при фалит на банката.

Костов потвърди информацията за договора си, предвиждащ преференциален лихвен процент, в интервю за Дарик радио.

"Имах влог от 150 000 лева в КТБ от февруари", уточни Костов.

Според него в действията му няма нищо незаконно. Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви пред министрите си на заседание на МС, че 1000 души са преправили незаконно преференциалните си договори, за да могат да получат парите си обратно. Така, каза Борисов, държавата е била ощетена със 100 млн. лева.

"Тези, които говорят тези неща, са много сериозно подведени, а от политиците, които са ги подвели, са хора, от които не може да се очаква познаване на законите в страната. Премиерът също може да бъде подведен.

Фундаментално право при тези договори е, че не се отчуждава правото на разпореждане. Второто фундаментално право е, че всеки вложител може да се откаже от този договор и да си върне парите обратно. В този смисъл, всеки може да развали договора си, защото това е негово изконно право. И в Търговския закон, и в правото е казано, че този, който развали такъв договор, носи санкция и тя е да не се получат лихви.

Изпратих уведомление, че развалям договора и парите останаха на обикновен влог - квесторите нямат право да откажат това", заяви Иван Костов.

В същото време, самите квестори отрекоха да са преправяли договори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ