Кристалина Георгиева: ЕК е готова да помогне срещу огнената стихия

Кристалина Георгиева: ЕК е готова да помогне срещу огнената стихия

Европейската комисия е готова да координира евентуални молби за съдействие, на които държавите в Европейския Механизъм за гражданска защита могат да отговорят. Това пише в блога си днес българският еврокомисар Кристалина Георгиева като визира специално пожара на Витоша и бушуващи вече пети ден огнени огнища в Испания.

С призив "Заедно срещу огнената стихия", тя отбелязва:

"Горски пожари отново бушуват в Европа, и отново с трагични последици. В Испания, където огньовете горят вече пети ден, пилотът на противопожарен хеликоптер загина докато се бореше с огнената стихия край Валенсия. Поднасям искрени съболезнования на семейството на този опитен пилот и баща на две деца. Други двама огнеборци бяха ранени, но за щастие – живи. Пожелавам им бързо възстановяване.

 България също се бори с пожари, горящи в природен резерват във Витоша. Огънят е труден за потушаване заради жегите и променливите ветрове. За щастие, няма непосредствена опасност за хора и материална собственост. Но снимките на овъглената природа в това красиво кътче са изключително тъжни.

 Прогнозите за времето обещават още жеги и рискът от нови пожари е висок. Нашата солидарност, способността ни да се изправим заедно срещу огнената стихия, вероятно ще бъде подложена на нови изпитания в следващите дни. Както винаги, докато се надяваме на най-доброто, трябва да сме подготвени за най-лошото.", апелира Кристалина Георгиева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ