Кръщават метростанция на първия ректор на СУ

Кръщават метростанция на първия ректор на СУ

Кръщават метростанция на първия ректор на СУ

В знак на уважение към най-стария университет в България – Софийският, Столичният общински съвет реши да кръсти метростанция на първия ректор на Висшето училище, акад. Александър Балан. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Годишния ректорски семинар в СУ „Св. Климент Охридски”.

„Като кмет и възпитаник на Алма Матер, за мен е чест да участвам в семинара и честването на 125-годишнината от създаването на СУ. Не мога да си представя София без най-стария университет. Това е едно от най-знаковите места в града. София е на едно от най-челните места за образованост на човешкия капитал, според Евростат”, подчерта Фандъкова.

Тя заяви, че Столична община е подписала и споразумение за работа със Софийския университет, предаде bTV. От началото на годината над 65 студенти от висшето учебно заведение са били на стаж в местната администрация.

„Популяризиране на сградата на университета е една от целите пред общината. Това е място, включено в туристическите маршрути”, отбеляза още градоначалникът и отправи поздравления към всички участници в Годишния ректорски семинар.

За първи път в историята откриването на академичната година ще започне с празнично шествие на студенти и преподаватели, което ще тръгне в 16.00 ч. от Ректората и ще премине през някои от най-знаковите места в столицата, за да стигне пред катедралния храм „Св. Александър Невски", където тържествено ще бъде дадено началото на академичната учебна година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ