КС решава дали Делян Пеевски има право да бъде депутат

КС решава дали Делян Пеевски има право да бъде депутат

КС решава дали Делян Пеевски има право да бъде депутат

Конституционният съд ще разгледа делото за несъвместимост и прекратяване пълномощията на Делян Пеевски като народен представител, съобщи БНР.

До процеса се стигна след избирането на Пеевски за председател на ДАНС и последвалото му оттегляне.

От ДПС твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и има право да продължи да бъде депутат. Според ГЕРБ обаче Пеевски няма това право по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като шеф на Агенцията. След спора народни представители решиха да внесат запитване до Конституционния съд.

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че "решението за отмяна на решението на НС за избора на Делян Пеевски като председател няма как да произведе ефект поради простата причина, че бе осъществен изборът на Пеевски, той се закле и подписа клетвения си лист. Той вече встъпи в длъжност".

От ГЕРБ искат от ЦИК да се прекратят правомощията на Пеевски и да бъде определен следващият народен представител от съответните листи.

Конституционният съд ще разгледа и делото за несъвместимост и прекратяване пълномощията на Иван Иванов като народен представител. Той беше назначен от премиера Пламен Орешарски за заместник-министър на вътрешните работи на 19 юни, а часове по-късно беше освободен от поста, след разкрития, че е бил свързан с групировката СИК.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ