Министър Божидар Димитров опровергава, че през България турци и македонци ще нахлуят в ЕС

Министър Божидар Димитров опровергава, че през България турци и македонци ще нахлуят в ЕС

Министър Божидар Димитров опровергава, че през България турци и македонци ще нахлуят в ЕС

Министърът без портфейл Божидар Димитров, който отговаря за българското гражданство, не е съгласен, че през България в ЕС масово ще нахлуят имигранти от бивши територии и изселници от Турция, сдобили се с наш паспорт.

Материалът във „Фигаро” отразява новопоявили се страхове у някои големи страни – членки на Европейския съюз от законите за гражданство, които почти едновременно приеха България, Румъния и Унгария през последната година. Ще коментирам само това, което пише за България, заяви Димитров пред "Фокус".

„Там единственото вярно нещо е, че 1,5 милиона македонци са от български произход и говорят на език, който всъщност е един български диалект. В това отношение „Фигаро” е прав. Но останалите цифри не са точни. Така например те казват, че около 900 000 турци са били изгонени в края на 1989 г. и сега е голяма опасността чрез българския паспорт да получат възможност да се движат и работят в страните от ЕС. Цифрата е три пъти по-малка, 300 000 бяха прогонени по време на т.нар. голяма екскурзия. Те изтърпяха много беди, но една не им беше причинена: всички те си имат българско гражданство. И от тяхна страна има много малко молби, няколко десетки. Това са на тези „юнаци”, които демонстративно късаха пред камерите на телевизиите български документи. Така че от тази страна Европа не би трябвало да се притеснява: те няма да получат българско гражданство, тъй като си го имат. Единствено трябва отвреме навреме да си подменят документите и го правят”, коментира министърът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ