Над 50% от малките и средни предприятия у нас се страхуват от фалит

Над 50% от малките и средни предприятия у нас се страхуват от фалит

Над 50% от малките и средни предприятия у нас се страхуват от фалит

Тежката икономическа ситуация застрашава сериозно гръбнака на бизнеса у нас. 54% от малките и средни предприятия се опасяват от фалит, сочи анализ на „Ноема“ направен сред 300 фирми с персонал до 250 души.

„Малките и средните фирми са поставени пред много трудна ситуация да преодолеят негативните ефекти от икономическата криза. Те имат проблеми да развиват иновационна и патентна дейност, нямат достъп до финансиране или ако имат, той е твърде ограничен. Традиционните банкови институции не са склонни да предоставят такова финансиране на малко предприятие“ заяви пред БНР Ралица Ганева от „Ноема“.

През 2010 година заетостта в сектора на малките и средни предприятия e намаляла с 6.5%, а реализираните приходи - с 1.4% спрямо предходната година. Това показват

Около 70% от работещите в България са заети в малките и средните компании. Една трета от малките и средни предприятия в България представляват семеен бизнес.

Данните от изследването показват, че почти 70% от семейните фирми все още се управляват от техния основател. Едва 17% от тях имат план за прехвърляне на управленския контрол на наследник, а списък с потенциални наследници са съставили под една трета от тях. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ