Най-интересното във вестниците на 22 юли, четвъртък

Най-интересното във вестниците на 22 юли, четвъртък

Най-интересното във вестниците на 22 юли, четвъртък

Новите реформи, които се кани да прави правителството, изпълват пресата със скептицизъм. Обяснимо - всички освен стажантите са "отразявали" не едно съкращаване на администрацията, вследствие на което тя се е оказвала по-многобройна. От сериала със здравната реформа свят ни се вие. След многобройните образователни реформи във вестниците идват такива млади колеги, че след няколко месеца четене на Учарователните им дописки редакторите започват са се чудят образование с О или с У се пишеше. Но да караме поред. 

"Труд" вади леко иронично заглавие за административната реформа  Дянков слива лотарията и тотото - оказва се, че това било едно от планираните намаления на държавни структури. След жизнерадостното Свива се държавата "24 часа" се съсредоточава в коментари върху рязането на посолства. 15 мисии в Африка! Пълна разсипия, гневи се вестникът. От интервю с външния министър Николай Младенов научаваме Испания ще се грижи за българите, ако нямаме посолство - имало споразумение с Мадрид за дипломатическо представителство.

Редакционният коментар на "Дневник" Истината обича сравненията казва: "Доста амбициозните реформи", както ги нарече финансовият министър, обаче широката публиката е принудена да приема на юнашко доверие, тъй като картината кой колко и какво работи в администрацията продължава да й се губи. На сайта на нито едно министерство, агенция или друга бюджетна институция не е посочено колко души работят там - сякаш е тайна, свързана с националната сигурност. Няма съмнение, че това е вид държавна политика, която позволи на няколко правителства да се хвалят с огромни успехи в административната реформа, която при всяко следващо започваше отначало. И при сега планираните съкращения се съобщават или само проценти от неясната численост Х, или конкретен брой хора, с която тя ще бъде намалена, или сумата от разходите, която ще бъде спестена. Как точно се променя съответният хикс обаче остава неясно, както впрочем и ефективността от обявените мерки."

"Стандарт" набляга на друго Симеон-Дянково намерение - да плаща по нов начин на служителите. Сменят чипа на чиновника/Новият манталитет на човека зад гишето е по-важен от спестените пари, утвърждава вестникът.

На поредната здравна реформа е посветено заглавието в "Труд" Вън частниците от държавните болници, а на резултатите от предпоследната - заглавието в "Сега" Постъпленията от здравни вноски тръгнаха надолу/100 млн. лв. по-малко са събрани до средата на годината.

Достиженията на досегашните образователни реформи са разкрити в "Новинар" Депутат твърди, че половината българчета не знаят български (депутатът е от ГЕРБ) и в "Сега" Политиката в образованието се лута от радикализъм до безхаберие/Мамим се с високи оценки от матурите до поредния срив в международните класации, казва зам.-председателят на ДПС и член на образователната комисия в НС Лютви Местан.

Две заглавия изразяват противоположните тези за пенсионната реформа. Народът да каже - стаж или вноски да растат, вика вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров в "Труд", т.е. настоява за референдум. Референдум за пенсии?Искате повече за по-малко работа? е отговорът в "24 часа" на бившия социален министър Иван Нейков, който още в първото изречение изяснява: "Референдум за пенсиите е все едно да питаш българите дали искат повече пари за по-малко работа".

Това обаче са детски закачки в сравнение с мощните противопоставяния на реформата в културата. Тук емоциите са толкова много, че четеш и плачеш. Също като кмета на Пловдив Славчо Атанасов: Плаках два пъти в живота си - за раждането на дъщеря ми и за операта в "Новинар".

Освен сълзи и сополи по темата днес има два много интересни текста, които по съвършено различен начин казват приблизително едно и също: Културата като аутсайдер на Деси Гаврилова в "Дневник" и Операта vs. Митю Пайнера на Венци Мицов в "Новинар".

За да обобщим на какво сме заприличали подир всичките реформи, а и понеже, нали, и вестниците са част от културата, нека погледнем кои са най-четените дописки в няколко сайта малко преди полунощ на 21 юли. "Дневник": Руската полиция разследва случай на летящо с парашут магаре. "24 часа": 1. 6 неща, които не знаете за Ферхунде (ако въобще нищо не знаете - това е героиня от турсия сериал "Листопад", който върви по Би Ти Ви), 2. Любовници падат от 6 м при бурен секс (видео). "Труд": 1. Станишев вади роднински назначения 2. Елизабета брани мъж от Парис.

Хайде на бас, че утре най-четената дописка в "Сега" ще бъде Варна ли е първият български вампир?/Във Византия пиенето на кръв се свързва предимно с жени, а Варна е едно от имената на средновековния балкански кръвопиещ демон Гило.

"МениджърНюз" ви желае приятно вампиряване, пайнерясване и реформясване.     

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ