Нов изборен кодекс влиза в парламента за обсъждане

Нов изборен кодекс влиза в парламента за обсъждане

Нов изборен кодекс влиза в парламента за обсъждане

Коалиция за България внася в парламента проект на нов изборен кодекс. Това обяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова. Тя обясни, че проектът е на основата на предишен, който бе изработен от временната комисия, на която тя беше председател.

„Част от текстовете са подобрени, като например: машинното гласуване, работа на социологическите агенция, избор на професионална изборна администрация. Всички важни предложения на гражданските организации присъстват в проекта на Коалиция за България”, заяви Манолова.

„За първи път ще се гласува за личности, защото въвеждаме преференции. Въвеждаме машинно гласуване, което ще бъде въведено експериментално. Налице е осигуряване на равнопоставеност на кандидатите в изборите, нови правила за медийната кампания. Наблюдателите и медиите ще могат да присъстват на всички фази на изборния процес. Ще има пълна прозрачност на това как работи изборната администрация”, обясни Манолова, цитирана от „Фокус“.

„Предлагаме праг за преференция 7%. Готови сме и да чуем други предложения”, каза Манолова. Бюлетината ще бъде интегрална, подчерта тя.

Манолова изрази надежда през януари или в началото на февруари окончателно да бъде приет новият изборен кодекс.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ