Осем ранени тази нощ пред централата на "Атака"

Осем ранени тази нощ пред централата на Атака

Осем ранени тази нощ пред централата на "Атака"

Осем души пострадаха по време на сблъсъците пред централата на ПП "Атака" тази нощ, предаде БНР.

Напрежението на софийската демонстрация ескалира около 23:30 ч., когато шествието стигна до централата на „Атака” на ул. "Врабча" №1 край бул. "Дондуков". Там то бе спряно от жандармеристи, барикади и симпатизанти на националистическата партия.

От двете страни полетяха викове и провокации. Около 200 привърженици на Волен Сидеров, включително и самият той, очакваха шествието на улицата. Протестиращите започнаха да скандират срещу тях, а в отговор получиха обстрел от пластмасови бутилки, някои от които бяха пълни с вода и пясък, и камъни. Сидеров се обръщаше към хората с помощта на мегафон. 

Хвърлените камъни и бутилки раниха общо 8 души. Екипите на Спешна помощ на място са оказали съдействие на седем от пострадалите. Те са с контузии по главата. Пред централата на "Атака" са пострадали трима души, сред които и депутатът Кристиян Димитров от "Атака". При стълкновението, разразило се между бул. "Дондуков" и ул. "Раковски" са пострадали още четирима.

В продължение на няколко часа след протеста протестиращите останаха срещу централата на "Атака", като до малките часове на нощта там имаше около 3000 души. Присъстваха и цялото ръководство на СДВР и на Охранителна полиция. 

Нерегламентирана демонстрация на "Атака"

Не отговарят на истината многобройните твърдения на лидера на партия "Атака", че вчерашната демонстрация на симпатизантите му е бил регламентирана и позволена от Столична община. Това се посочва в изявление на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, разпространено от пресцентъра на общината.

"На 17 юни 2013 г. постъпи уведомление за постоянен денонощен протестен митинг, който да започне от същия ден. Столична община не съгласува протест на партия „Атака” на 17 юни. Съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, уведомления се подават поне 24 часа преди провеждане на събитието. Столична община е издала съгласувателно писмо за митинг от 18 до 24 юни от 6:00 до 22 ч. Съгласно разпоредбите на Закона събития на открито могат да се провеждат по всяко време на денонощието, освен в часовете от 22:00 до 06:00 часа. Съгласуваният митинг е само пред централата на партията на ул. „Врабча”, между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „Париж” - се казва в изявлението.

Позицията на Фандъкова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се обърна с отворено писмо към гражданите.

"През последните няколко дни гражданската си позиция изразяват хора, които застават открито с лицата и имената си. Това са граждани, зад чието недоволство стои кауза, която те защитават публично и на светло.

В тъмните часове опасността за здравето и сигурността на гражданите се увеличава многократно затова моля гражданите, които участват в протестите да се съобразят с определения в закона времеви период за протест – до 22 ч. Събитията от последната нощ ясно показаха, че късните часове се използват за провокации, в които участват агресивни групи, които търсят сблъсък.

Уверена съм, че хората искат да запазят мирния характер на своя протест. Със своето поведение през изминалите дни те показаха, че изразяват мнението си позитивно и спокойно. Показателно за това е и участието на много семейства, заедно с техните деца. Благодаря на гражданите и че по време на шествията се отнасят с грижа и пазят своя град.

Сценариите за сблъсъци целят дискредитиране на протеста и неговата кауза. Насъскването на групи от хора едни срещу други от представители на политически партии е поведение, което не може да бъде оправдано.

С моя заповед, СДВР осигуряват обществения ред и сигурността на гражданите при масови мероприятия. Благодаря на столичните полицаи за усилията и грижите им да запазят мирния характер на протеста и да не допуснат сблъсъци.

Нека гражданите да не се поддават на провокации, които идват от различни страни и целят да опорочат протеста им." 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ