Отпускът за държавната администрация орязан до 25 дни

Отпускът за държавната администрация орязан до 25 дни

Отпускът за държавната администрация орязан до 25 дни

25 дни отпуск годишно ще се полагат на служителите в държавната администрация, реши правителството на редовното си заседание днес.

Кабинетът препоръчва отпуските на държавните служители да се изравнят с тези на работещите в частния сектор, като станат 20 дни за нормирано работно време, плюс още 5 дни за ненормиран работен ден, заяви финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Законът за държавния служител в момента разрешава 20 дни отпуск за нормирано работно време и още 12 за ненормирано. Дните, които вбъдеще ще се отнемат от годишната почивка  ще се разпределят за задължителни квалификационни курсове. Така хората в държавната администрация ще имат повече възможности за кариерно развитие и същевременно ще се подобри услугата, предлагана от тях, смятат от кабинета.

Курсовете и квалификациите ще се провеждат в двата института към Министерския съвет и Министерството на финансите. До седмица ще се уточнят конкретно и какви квалификационни курсове ще бъдат предложени на чиновниците. То ще бъде за сметка на съответните ведомства, в които работят служтелите. Парите за допълнителна квалификация и досега са били заделяни в бюджетите на ведомствата, но досега не са били използвани и голяма част от тях в края на годината е била връщана, заяви Дянков.

Вече има изготвени примерни заповеди за отпуските. Те трябва да бъдат подписани от министрите „по тяхно усмотрение“. Част от тях вече са ги подписали, но има и такива, които не са - например Военното министерство, в което има подписан колективен трудов договор. В Социалното министерство трябва да се провери има ли такъв. МВР, от своя страна, не работи по Закона за държавния служител.

1,9 млн. дни неизползвани отпуски остават натрупани в държавната администрация в края на 2011 г. През 2010 г. те са били 2,170 хил. дни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ