Отпускът за държавната администрация орязан до 25 дни

Отпускът за държавната администрация орязан до 25 дни

25 дни отпуск годишно ще се полагат на служителите в държавната администрация, реши правителството на редовното си заседание днес.

Кабинетът препоръчва отпуските на държавните служители да се изравнят с тези на работещите в частния сектор, като станат 20 дни за нормирано работно време, плюс още 5 дни за ненормиран работен ден, заяви финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Законът за държавния служител в момента разрешава 20 дни отпуск за нормирано работно време и още 12 за ненормирано. Дните, които вбъдеще ще се отнемат от годишната почивка  ще се разпределят за задължителни квалификационни курсове. Така хората в държавната администрация ще имат повече възможности за кариерно развитие и същевременно ще се подобри услугата, предлагана от тях, смятат от кабинета.

Курсовете и квалификациите ще се провеждат в двата института към Министерския съвет и Министерството на финансите. До седмица ще се уточнят конкретно и какви квалификационни курсове ще бъдат предложени на чиновниците. То ще бъде за сметка на съответните ведомства, в които работят служтелите. Парите за допълнителна квалификация и досега са били заделяни в бюджетите на ведомствата, но досега не са били използвани и голяма част от тях в края на годината е била връщана, заяви Дянков.

Вече има изготвени примерни заповеди за отпуските. Те трябва да бъдат подписани от министрите „по тяхно усмотрение“. Част от тях вече са ги подписали, но има и такива, които не са - например Военното министерство, в което има подписан колективен трудов договор. В Социалното министерство трябва да се провери има ли такъв. МВР, от своя страна, не работи по Закона за държавния служител.

1,9 млн. дни неизползвани отпуски остават натрупани в държавната администрация в края на 2011 г. През 2010 г. те са били 2,170 хил. дни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ