България

Политика

|

Общество

|

Пламна "Голяма Косматка"

Пламна "Голяма Косматка"

 Един от най-новите символи на археологическото наследство по нашите земи, могилата "Голяма косматка" край гр. Шипка е обхваната от голям пожар.

 На място засега има един противопожарен автомобил, който обаче се е повредил и това затруднява действията по овладяването на огъня, предаде БГНЕС.

 Пожарникари, служители на музея-гробница и към 15 доброволци се опитват да потушат огъня с подръчни средства. Не е ясно откъде е тръгнал пожара, който засега е на повръхността на могилата.

Голяма Косматка е тракийска могила, открита при разкопки през 2004 г. от покойния вече български археолог д-р Георги Китов. Находката му се оказва една от най-величествените и богати тракийски гробници с изцяло запазен гроб на тракийски цар, погребан със своя кон.

 Датирана е от III век пр. Хр. и се състои от 3 камери и коридор с обща дължина 26 м. Първото помещение е правоъгълно и в него е намерен скелет на кон. Второто помещение е с кръгла форма, покрито от купол, висок 450 см.  Третото помещение е саркофаг с каменно легло на погребания в гробнизата тракийски владетел, за когото се предполага, че е прочутият Севт III, който е властвал в тракийския град Севтополис

 В саркофага му бе открито и златно съкровище с изключителна стойност, съдържащо над 20 златни предмета, произведения на тракийското изкуство- златен венец с дъбови листа и жълъди, киликс и фиала и каничка, златна апликация за конска амуниция с глави на елени, глава на богиня, както и бронзови съдове. Но най-голям интерес представлява откритата бронзова глава на мъж с брада, в естествена големина и с очи от полускъпоценни камъни.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ