Повдигнаха обвинение на шефа на ДАИ, той подаде оставка

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАИ, той подаде оставка

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАИ, той подаде оставка

Прокуратурата е повдигнала обвинения на директора на "Автомобилна администрация" Валентин Божков и на още петима души,  съобщиха от пресцентъра на ведомството. Днес дискредитираният шеф на ДАИ е подал оставката си. 

"Днес отидох до министерството на транспорта, за да подам молба за напускане. Мотивите ми са лични. Нека оставим проверката да приключи и службите да работят спокойно. Каквото има да се казва, ще го кажат адвокатите ми", заяви той пред "Труд" и отказа да коментира обвиненията срещу себе си.

Софийска градска прокуратура (СГП), ДАНС и Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) проведоха в София съвместна акция за разкриване на корупционна дейност и престъпление по служба в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ при Министерството на транспорта в рамките на провеждано досъдебно производство.

Проведени са процесуално-следствени действия по документирането на престъпната дейност, иззети са парични суми в левове и евро и са повдигнати обвинения на шест лица, едно от които е ръководителят на ведомството – Валентин Божков, се казва в официалното съобщение на прокуратурата.

СГП е уведомила министъра на транспорта за повдигнатите обвинения на съответните длъжностни лица за вземане на отношение по Закона за държавния служител.

Продължава извършването на активни действия по разследването от екип следователи на Следствения отдел при СГП (СО-СГП) и служители на ДАНС.

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация” (ДАИ) Валентин Божков бе задържан на 13. август в кабинета си при акция на ДАНС и Главна дирекция „Криминална полиция”. Същият ден бяха задържани и още 12 служители на агенцията. Сред задържаните е и секретарката на Божков.

На Божков бе повдигнато обвинение за неумишлена безстопанственост по чл.219, ал.1 от Наказателния кодекс, съобщи адвокат Христо Георгиев, който заедно с Николай Беров защитава Божков. Той бе разпитан на 14 август в БОРКОР. След като му повдигнаха обвинението, му беше наложена най-леката мярка за неотклонение - „подписка”.

Обвинението е много неясно и бланкетно, въобще не става ясно какви действия е извършил или не е извършил, каква вреда е настъпила за агенцията, нищо не е ясно от начина, по който е формулирано обвинението, коментира адвокат Христо Георгиев. Според държавното обвинение безстопанствеността е осъществена за период от около една година, от 2012 до 2013 г., а наблюдаващ прокурор по делото е Ана Малиганова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ