Политици, артисти, обикновени хора се простиха с Велко Кънев

Политици, артисти, обикновени хора се простиха с Велко Кънев

Политици, артисти, обикновени хора се простиха с Велко Кънев

Стотици политици, артисти, почитатели се сбогуваха за последно с Велко Кънев. Поклонението пред тленните останки на обичания актьор и режисьор се състоя в Народния театър "Иван Вазов".

Именитият актьор почина в неделя в късно вечерта в столична болница, на 63-годишна възраст след продължителна и упорита борба с рак на гласните струни.

Велко Кънев ще остане в сърцата на хиляди българи с незабравимите си роли във филми като „Оркестър без име", „Матриархат", „Мъжки времена", „Бон шанс, инспекторе!", „Да обичаш на инат".

Ето какво казаха някои от известните личности дошли да се сбогуват с Велко Кънев.

Жалко, че той, аз го съветвах това да го направи, но той не го направи, да стане преподавател във ВИТИЗ, защото от него можеха много да научат. Много, много“, каза Павел Попандов.

***

„Всички сме равни пред смъртта, но има различни между живите. Велко беше много по-различен от нас, това беше човекът, който не знаеше какво е злоба, завист, не знаеше какво е да направиш мръсотия на някого, това беше един изключителен дух. Веле, за мен и в небесния театър ще бъдеш един от първите. Довиждане приятелю”, каза актьорът Николай Николаев.

***

„Неговият уникален, тъжен хумор, сякаш пречистваше. След всяко негово изпълнение човек получаваше надежда. Тази негова човешка добрина беше пропила всичките му роли", сподели Ивайло Христов.

***

„Големите актьори остават неповторими. Всеки от неговите образи е зареден със собствената му същност и затова е толкова убедителен - това, което на професионален жаргон наричаме пластиката на актьора. Той умееше да гримира душата си. Той умееше да влиза в чуждите дрехи и да бъде друг и различен. Голяма дупка се отваря в българския театър и кино!”, каза Божидар Манов.

***

Времето, в което сме били заедно е било страшно дълго, от много години и е било хубаво и светло. Той е човекът, с който аз съм споделял лични мои неща, човек с великолепно чувство за хумор, голяма душа, каза Антон Радичев.

***

Изключително борбен човек. Толкова умен и интелигентен, беше наясно. Борихме се всички Велко да е жив и здрав. Последно се видяхме преди два месеца, преди да влезе в болница“, каза културният министър Вежди Рашидов.

***

Той беше много истински. Една от най- истинските личности в българската духовност и освен това той беше олицетворение на добротата. Все по-малко добри хора остават сред нас. Затова е толкова тъжно сбогуването с Велко“, каза президентът Георги Първанов.

 

До 14 ч. всеки може се поклони пред актьора във фоайето на Народния театър. Погребението е от 15 ч. на парцел 1 на Централните гробища.

 

Източници: БНР и bTV

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ