България

Политика

|

Общество

|

Полша предлага поетапно отваряне на Шенген за България

Полша предлага поетапно отваряне на Шенген за България

Въпреки намеренията на Холандия да наложи вето над присъединяването на страната ни към Шенгенската зона, полското председателство на ЕС поставя въпроса за влизането ни в Шенген в дневния ред на предстоящото заседание на Съвета на вътрешните министри, предаде БНР.

Полските представители заявиха, че ще се борят до последно за постигане до компромис.

Предложението, което ще внесе полското председателство предвижда отпадане на граничния контрол по въздушните и морските граници от 31 октомври и решение за отваряне и на сухопътните граници догодина след годишния доклад на ЕК по мониторинговия механизъм. Ако не се стигне до положително решение в четвъртък, такова ще се търси едва догодина. Едната причина е, че заради авиационния трафик, отваряне на въздушни граници е възможно само два пъти в годината - през април и през октомври. Другата е мониторинговият механизъм, който очевидно не само Холандия обвързва с влизането ни в Шенген.

Ако се стигне до някакъв компромис за поетапно отваряне на границите за България и Румъния той няма да е прецедент, обясниха от полското председателство като припомниха, че именно така се отваряха границите за последните страни, които се присъединиха последни. Проблемът обаче е, че законодателният акт или решението за приемане на нови страни в Шенген е един. Това става еднократно и с единодушно прието решение.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ