Представители на четири континента ще бягат в първото издание на полумаратона „Tole-run” у нас

Представители на четири континента ще бягат в първото издание на полумаратона „Tole-run” у нас

Mъж на 71 години е най-възрастният участник в първото издание на полумаратона „Tole-run” у нас. Най-младият маратонец е само на 12 години. Състезанието, организирано от  Българската федерация по лека атлетика и бутилировача на Пепси за България – Куадрант Бевъриджис, със съдействието на Столична община, ще се проведе на 22 септември 2013 г. Името му „Tole-run” – бягай за толерантността, е вдъхновено от кандидатурата на град София за европейска столица на културата 2019 г. и в частност от проекта „София – столица на толерантността и културното многообразие".

 Под мотото „Бягай с нас” полумаратонът призовава хората да водят един по-здравословен и активен начин на живот. Добре дошли за участие в надпреварата са както професионалисти, така и деца и любители бегачи .

Над 1000 участника се очаква да се включат в масовия старт и да допринесат за популяризирането на бягането като достъпен и полезен спорт. За първото издание на полумаратона са се записали представители на четири континента и девет различни държави, между които България, Великобритания, Македония, Сърбия, САЩ, Гърция, Германия, Австралия, Израел и Молдова.

Участниците могат да избират между 3 дисциплини – 1 обиколка 5.280 км, 2 обиколки 10.560 км или 4 - за целия полумаратон 21.0975 км. На място ще се състои и масов старт на 1000 м за деца и любители. Около 800 деца от училища в столицата и в страната са се записали за участие в дестинация 1000 м.

 В стартовите списъци фигурират имената на новата национална рекордьорка на България на 3000 м бягане с препятствия Силвия Дънекова, многократнатите шампионки в бяганията на дълги разстояния Милка Михайлова и Румяна Пановска, Ана Суботич от Сърбия – участничка на олимпийския маратон на игрите в Лондон, шампионката на последния софийски маратон Анита Кръстева и националната ни рекордьорка на 5000 м за девойки – Милица Мирчева.

При мъжете за наградния фонд ще спорят българският шампион по полумаратон - Йоло Николов, шампионът на България на 1500 м Иван Попов, сърбинът Горан Стоилкович– участник на олимпийските игри в Пекин на маратон и Йордан Петров – трети на софийския маратон през миналата година.

 На дистанция 5.280 км ще бяга вицепрезидентът на БФЛА и председател на Надзорния съвет на Еврохолд - Асен Христов, на 10.560 км – певецът Веселин Маринов, а на полумаратон – изпълнителният директор на „Куадрант Бевъриджис” Тамир Шабат.

 Резултатите на всички участници ще бъдат публикувани веднага на официалната страница на състезанието www.tole-run.com

 Организаторите са осигурили паричен награден фонд от 4700 евро за първите шестима на полумаратона при мъжете и при жените, както и материални награди. За всички деца и участници са осигурени лакомства от „Престиж”, а спортната напитка Гаторейд ще се подарява на бегачите и на децата, участващи в детската лека атлетика на дистанция 1000 м. Всеки завършил участник ще получи медал.

 Партньори на инициативата са: Българската федерация по лека атлетика, Столична община, Gatorade и Pepsi, Mazda, Asics, Престиж, Посолството на Израел, Свети Константин и Елена, Американо-еврейската организация „Joint”, Еврейската организация „Shalom”, списание Мениджър, Списание Атлетика, Ви плюс О комюникейшънс и сайта БГ атлетикс.

 Стартът ще бъде даден на 22 септември 2013 г. в 09:15 за 1000 м и в 09:30 ч. за останалите дестинации на ул. „Проф. Фритьоф Нансен” пред билетния център на НДК. Заместник-кметът на гр. София д-р Тодор Чобанов и посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз ще бъдат гости на откриването. Състезанието ще завърши на същото място след финала на последния маратонец. Най-добрите участници ще бъдат наградени в същия ден. Сп. "Мениджър" е медиен партньор на събитието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ