"София Прайд" отново подчерта безсмислеността на хомофобията

София Прайд отново подчерта безсмислеността на хомофобията

"София Прайд" отново подчерта безсмислеността на хомофобията

Около 200 българи протестираха вчера в столицата в името на правата и свободите на хомосексуалните и транссексуалните. Шествието бе охранявано от полицейски кордон заради призиви от екстремистки групи за спиране на събитието. В него взеха участие и представители на британското, германското и американското посолства.

Протестиращите носеха и плакати срещу приетите по-рано през годината закони, ограничаващи правата на ЛГБТ гражданите в Русия.

Прайдът отбеляза и 5-годишнината от убийството на студента Михаил Стоянов, пребит до смърт в Борисовата градина заради подозрения, че е хомосексуален.

"Гей правата са права на човека и правата на човека са и гей права", заяви от импровизирана платформа на площад "Независимост" зам.-посланикът на САЩ Брайън Далтън, който посети парада с партньора си Анандарупа. Той изрази надежда, че събитието ще помогне светът да опознае толерантността на българите, и благодари за гостоприемството, с което той и Анандарупа са били посрещнати.

Далтън подчерта, че хомофобията има сериозни икономически последици, тъй като не позволява на хомосексуалните да разгърат пълния си потенциал. "С шестото издание на "София прайд" ние заявяваме, че ще ценим всеки отделен гражданин, нашите съседи и деца такива, каквито са, независимо от сексуалната им ориентация и половата им идентичност, за да могат да дадат своя принос - и финансов, и творчески, за обществото", заяви дипломатът, който изнесе речта си на български.

Планираният за юни София Прайд бе отложен заради антиправителствените протести, съобщиха неговите организатори.

В същото време се проведе и антигей протест, който също премина през София и завърши пред паметника на Незнайния воин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ