Срокът за модерни приюти за кучета удължен с три години

Срокът за модерни приюти за кучета удължен с три години

Срокът за модерни приюти за кучета удължен с три години

Завишените изисквания за изграждането на приюти за безстопанствени кучета ще влязат в сила след 3 години, предава “24 часа”. Сегашният срок, който беше 31 декември 2014 г., да се удължи на 31 декември 2017 г., предлага зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров в доклад до министър Десислава Танева. Промяната в наредбата за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат или предлагат домашни любимци, е поискана от Столична община.

Мотивите са, че са въведени нови изисквания към построените до момента и въведени в експлоатация приюти за безстопанствени животни. И за адаптирането и модернизирането им трябвало да се осигурят повече технологично време и допълнителни финансови инвестиции. Налагало се и провеждането на процедури по Закона за обществените поръчки за възлагане на преустройството на съществуващите сгради.

Още преди 2-3 г. министерството на земеделието направи опит за приемане на наредба за изграждане на по-евтини приюти за бездомни кучета. Това се наложи, след като Върховният административен съд отмени облекчените условия с мотив, че не е имало обществено обсъждане.

Така общините в момента трябва да дадат 6,5 млн. лв. за приют за 500 кучета, или толкова, колкото струва една нова детска градина.

Изискванията са на 6 квадратни метра обща площ да има най-много 5 кучета. В затворените помещения пък трябва да има добра вентилация с достатъчно естествено и изкуствено осветление. За животните трябва да има дървени скари, пластмасови кучешки легла или лежанки от друг подходящ материал.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ