Столичният кмет: Расте напрежението в кварталите с бежанци

Столичният кмет: Расте напрежението в кварталите с бежанци

Огромно е напрежението в столичните квартали, където са центровете за настаняване на бежанци, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Гражданите, които живеят близо до тези центрове в кварталите "Овча купел", "Враждебна" и "Военна рампа" са притеснени за сигурността си, обясни Фандъкова по време на днешната сесия на  Столичния общински съвет (СОС).

По последни данни на МВР дребните престъпления в тези райони, свързани предимно с набавяне на храна, са се увеличили чувствително, посочи кметът.

 Фандъкова призова да се гарантират елементарните условия за бежанците, за да се намалят евентуалните престъпления, с оглед на наближаващия зимен сезон.

 В центъра в "Овча купел" са настанени 1026 при капацитет 800 души, във "Враждебна" бежанците са над 400 души, а от вчера е започнало настаняването на хора в центъра във "Военна рампа", където вече има 50 души при капацитет 800, съобщи още столичният градоначалник.

 Притеснително е, че живеещите в кварталите не биват информирани предварително какви хора се настаняват в центровете, за колко време, каква организация е създадена, отбеляза Фандъкова.

 Тя е разпоредила редица мерки за справяне с проблема с бежанците, включително и допълнителни патрули от общинската полиция около бежанските центрове. Също така е поискала подсилване на състава в съответните районни управления на МВР. В централната градска част са разположени два денонощни патрула на общинската полиция като от днес периметърът им е увеличен, съобщи столичният кмет. Назначена е и постоянна охрана на Ларгото като всички допълнително въведени мерки имат за цел да осигурят  сигурността и спокойствието на столичани, коментира Фандъкова.

 По нейно мнение предотвратяване на ескалацията на напрежението може да се постигне най-вече с осигуряването на храна и грижи за бежанците.

Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки очерта друга гореща точка в проблема с бежанците. Периметърът от Централната гара до Халите е арена на голямо напрежение, което ще продължи, предупреди той. Джамбазки се обяви и против разкриването на нови центрове за бежанци. Тези решения се вземат от правителството, а Столична община само бива уведомявана за това, обясни Фандъкова. Тя уточни, че министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е поел ангажимент да бъдат осигурени допълнителни полицейски части за обезпечаването на спокойствието и безопасността в столицата.

 Междувременно в съобщение до медиите Българският хелзински комитет (БХК) обяви, че  иска оставката на ръководството на Държавната агенция за бежанците заради "отвратителните условия в центъра „Враждебна“.  Според изявлението на БХК "изоставената от десетки години и рушаща се сграда е без отопление, с изпочупени прозорци и непочистени стъкла, мухъл и плесени, тоалетни без топла, а някои от тях и без никаква вода, етаж без електричество, нефункционираща канализация, леглова база на ниво матраци с одеяла по едно на трима души, при пълна липса на персонал, медицинска помощ, медикаменти и най-основното – храна“.

"Очевидният провал на ръководството на Държавната агенция за бежанците да осигури минимума от условия за подслон, лечение и храна на бежанците води до възникването на рисковете, които се внушават на обществото ни - болести, бедност и опити за бягство зад граница, но не защото бежанците ги "внасят" в България, а защото това е средата, която ние като държава им "осигуряваме", пише още в позицията на БХК.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ