Темите в новия брой на "Мениджър" (юли 2012)

Темите в новия брой на Мениджър (юли 2012)

Темите в новия брой на "Мениджър" (юли 2012)

Новият, юлски брой на сп. „Мениджър” вече е на пазара. В него можете да прочетете интервю със Стефан Шарлопов – собственик на компанията „Шарлопов Хотелс”. Той е на корицата.

„Оставилият диря след себе си човек е успял. Но диря, която мирише на хубаво. Успехът не се мери в милиони, милиарди и РЗП-та. Важно е, когато човек извърви пътя си, когато го няма на този свят, да остави спомен”, казва той. В откровен разговор, Стефан Шарлопов споделя, че капитализмът изживява една много тежка криза. И добавя, че България е трети енергиен център на света по отношение на духовната енергия, събрана в нея. Тя е „благословена и древна страна. Тук се е родила варненската култура преди 8000 години. Това не се знае достатъчно. А познанието за древното ни величие би прогонило негативизма”, казва предприемачът.

Новият, юлски брой на „Мениджър” започва с текст на Владимир Левчев по темата можем ли да бъдем просперираща нация, ако най-младите и най-възрастните са притиснати от тежки проблеми. Става дума за “All generations” – за нужното съжителство на поколенията.

В това издание можете да видите също кои са всичките 54 висши фирмени ръководители, които подадоха документи за участие в следващия, предстоящ пети поред конкурс за отличия в мениджмънта у нас - „Мениджър на годината” 2012. Вчера стана ясно, че 50 от тях продължават напред в надпреварата. Всички участници са много интересни хора, достойни за уважение, с големи професионални успехи. Те са лицата на успеха днес – във времената, когато сравненията с напредналите нации, класациите за това колко са нещастни българите, бедността и статистиката за емиграция завладяват медиите. Тези хора са положителният, реален пример.

Следва интервю с министъра по управление на европейските фондове Томислав Дончев. „Да отключим преместването на администрациите. Първа цел на изнасянето на структури извън столицата трябва да е подобряване на достъпа и качеството на предоставяните от тях услуги”, казва той. „не бих се поколебал да разходя 500 хил. лв. публичен ресурс, ако това ще спести 5 милиона на бизнеса”, заявява министърът.

Красен Станчев, преподавател в Софийския университет и председател на УС на Института за пазарна икономика разсъждава в специален материал по темата „Защо е вредна помощта за малкия бизнес”. Според него тя стимулира фирмите да не се развиват.

Константин Вълков от „Дарик” радио пише за това, че се търсят нови политически лидери за Европа. Хора със собствени убеждения, които отстояват с плам, и със способност да зареждат останалите около себе си.

Представяме още поредното издание на колонката на Умберто Еко в „Мениджър”.

В поредицата Дипломатически клуб Венцислав Савов разговаря с Н.Пр. Стефано Бенацо – италианският посланик в София. Метали, зърно, лекарства имат добър пазар у нас, казва посланикът.

Темата на броя е НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД.

Малко изненадващо, но 11 държави, някои от които сега не са с най-добрите икономически резултати, ще определят какво се случва с икономиката на планетата през идните години. Кои са те и защо ще отидат толкова напред, къде е България и какви са нейните шансове – можете да прочетете интересни прогнози, факти и коментари.

В раздел Мениджмънт разказваме личните бизнес истории на трима лидери, от които всеки има какво да научи – Христина Филипова – изпълнителен директор и член на УС на СИБАНК, Киро Киров, председател на надзорния съвет на „Киров” АД и Нико Тупарев – управляващ и собственик на продуцентска компания Old School.

Васил Арарски – HR експерт пише по темата, че дори да не искаме да си го признаем, длъжностните характеристики са много важни за управлението на фирмата и за HR политиките й.

Освен това Весела Чернева-Янкова обяснява кое е най-важното, което трябва да знаете, преди да направите бизнеса си международен, в материал, озаглавен „Моята първа фирма в чужбина”.

Следват текстове за модела на консултантската компания „Маккинзи”, който може да ни е изключително полезен, когато започнем планирането за следващата година, и интервю с легендарния продуцент и режисьор Франсис Форд Копола. „Колкото по-малък е бюджетът, толкова по-големи са идеите”, казва той. Както и разказ за това какво е да учиш висшето си образование в Пекинския университет – едно от малкото места в Китай, което насърчава индивидуалността и свободата на мисълта.

В раздел Меркетинг е водещ текстът на д-р Александър Христов, свързан с т.нар. демонизация на икономическия противник. „Колкото по-корумпиран е медийният пазар в една страна, толкова по-лесна е реализацията на демонизиращи инициативи.”

Д-р Боян Кутевски казва „открийте лоялните си потребители. Кой, ако не те биха могли да ви помогнат в трудни времена; кой, ако не вие можете да им покажете, че са много важни за вас”. Става дума за жестов маркетинг.

Представяме ви каре „Златни лъвове” с най-добрите рекламни визии, наградени на тазгодишния международен рекламен фестивал в Кан. И историята на един рекламен клип, направен у нас.

Следва „Лятото на нашето ТВ недоволство”. През горещите ваканционни дни българските канали ни предлагат „универсални” водещи, тези за блондинки и безкрайни повторения.

В раздел Икономика Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч” посочва, че мъжете в България са съкращавани по-често. Те доминират в транспорта, строителството, охранителните дейности, селското стопанство. Жените – в здравеопазването, образованието, търговията на дребно и услугите.

И още: „Работодатели с вързани ръце”. Последиците от несвободния пазар на труда са тежки – но-ниска заетост, повече сива икономика, по-малко нови фирми.

Разказваме също за това, че в 259 виртуални предприятия над 3800 деца се готвят за реалния бизнес със специални тренировки.

Един от най-известните футуристи в света – Томас Фрей – даде специално интервю за „Мениджър”. В него той казва, че през 2030 г. 2 млрд. души ще загубят работата си. Разделът е Глобус.

Алтерего – страници за българската следа в Олимпиадата. Надяваме се на успехи в борбата, бокса, художествената гимнастика и леката атлетика.

В раздела Sci-tech предлагаме да ви разкажем за легендата за изчезналите космонавти. Дали Гагарин е бил просто „първият оцелял”? Обширен текст на Начо Стригулев.

А в Modernity – интервю с художника Атанас Хранов. Вместо скромността, той предпочита да го краси работата му.

В броя можете да прочетете още други интересни теми, текстове, новини, информация за назначенията по върховете в компаниите у нас, за най-новите книги и услуги в България, за това кое се смята за модерно. Ако желаете да си направите ранен абонамент, можете да го сторите с 25% отстъпка от коричната цена от 15 юни до 15 август. За 45 лв. ще получавате „Мениджър” през 2013 г.

Благодарим, че сте с нас. Приятно четене!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ