Русия заплаши да ни изхвърли от Южен поток

Русия заплаши да ни изхвърли от Южен поток

Русия заплаши да ни изхвърли от Южен поток

България може да бъде изключена от “Южен поток“, съобщи руския вестник „Москоу таймс” като се позова на изявление на президента на Газпром Алексей Милер.

Без намеци и заобикалки той заявява, че посоката на “Южен поток“ може да бъде променена, след като България „разочарова Русия с протакането на други енергийни проекти - строителството на петролопровод и ядрен реактор.

Реакцията на Русия е в отговор на изненадващото изявление на премиера Бойко Борисов, че се отказваме от петролопровода Бургас-Александруполис и замразяваме проекта за АЕЦ „Белене”, защото не можем да си ги позволим от финансова гледна точка.

Вместо да излиза от морето край българския град Варна, газопроводът би могъл да стига до Румъния, смята Милер.

Досега проектът „Южен поток” предвиждаше газопроводът да минава под Черно море, край Варна да излиза на сушата и оттам да продължава до Сърбия и други южноевропейски потребители. Вместо да излиза от морето край българския град Варна, газопроводът би могъл да стига до Румъния, казва обаче Милер.

Газпром и партньорите му ще завършат проучването на изпълнимостта най-много след три месеца, допълва той и посочва, че Румъния също предлага широко сътрудничество в енергийната област.

На този етап единствената реакция на официална София е по линия на министър Трайчо Трайков. Той успокои, че няма опасност България да остане без газови доставки заради растящото напрежение с Русия по енергийните проекти. Вече се работи по подновяването на договорите за доставка на руски газ, които изтичат в края на годината и интересът е взаимен, допълни министърът.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ