Фискалният резерв ще надхвърли 7 млрд. лв. до края на юли, увери Борисов

Фискалният резерв ще надхвърли 7 млрд. лв. до края на юли, увери Борисов

Фискалният резерв на България ще надхвърли 7 млрд. лв. до 29 юли, заяви министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БНР.

„Ние емитирахме нашия си дълг на 4,2%, което беше изключително успешно. Факт е, че с над 6 млрд. евро имахме възможност да купим веднага за дълга и аз мисля, че към 29, когато от Брюксел ни дойдат към 700 млн. лв. и фискалният резерв ще мине над 7 млрд. Така че кризата се отразява безспорно, но в момента и много гръцки компании идват вече в България да работят. Най-ниските данъци или достатъчно ниски и стабилни данъци, които България пази през тази години, мисля, че е допълнителен стимул за тях”.

България заедно с Швейцария са единствените държави в ЕС с балансиран бюджет, заяви от своя страна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. „От 2009 г. насам всяка година приходите и от митници, и от НАП растат и към средата на тази година страната има не само балансиран бюджет, но дори имаме малък излишък”, каза Дянков.

По думите му България ще влезе в чакалнята на еврозоната ERM-II, когато социалисти не са я управлявали достатъчно дълго време, за да може да покаже на какво е способна.

Дянков изброи държавите с лошо финансово положение през последните три години в ЕС - Гърция, Португалия, Испания, Кипър, Ирландия. Словения вече ги следва, добави той. „Въпросът е кой ги управляваше преди влизането в кризата - социалисти, социалисти, социалисти”, заяви финансовият министър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ