Държавата обявява война на рецидивистите на пътя

Държавата обявява война на рецидивистите на пътя

Държавата обявява война на рецидивистите на пътя

„Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти на пътя, които шофират дрогирани. Много от тези рецидивисти, които нарочно не спазват правилата, имат чувство за безнаказаност, никой не трябва да е над закона", обяви премиерът в оставка Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет след среща в Министерски съвет. В нея участваха премиера, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и шефове от МВР, а поводът за свикването ѝ стана жестоката катастрофа, при която бившият футболист Георги Семерджиев уби две млади жена на пътя.

Започва мащабна полицейска акция по пътищата с проверки за дрогирани шофьори, е резултатът от съвещанието. "Тя ще започне още от тази вечер", обяви премиерът Кирил Петков.

"Може би ще притесним някои от гражданите по време на предстоящите проверки на пътя. Но очевидно нашите действия не оправдават очакванията за справяне с войната по пътищата. Очаквам съдействие и от обществеността. Моля гражданите да информират МВР за нарушители на пътя. На същата дата, когато е станал инцидентът на Околовръстното е имало друг лек инцидент. Човекът е преценил, че не е необходимо да уведомява МВР, а го е казал в ефира на една от националните телевизии", каза и министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков. "Днес сме определили само началото на тази операция. Не сме поставили крайна дата. Ще продължи дотогава, докато преценим, че трябва да я преустановим", уточни министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Има достатъчно данни за съпричастна в определена степен дейност на служители на МВР, допълни той. Рашков каза още, че е разпоредил група от служители на различни звена в МВР да проверяват всички случаи, свързани със задържания за тежкия инцидент Семерджиев. „Те са десетки за изминалите 16 години. Трябва да установим какво отношение е взето спрямо него“, подчерта Рашков. "Подсказах, че имаме съмнение дали някои от полицейските служители са изпълнявали задълженията си по закон и не са се влияели от нещо друго.

Очевидно някои служители на СДВР са забравили понятието "нерегламентирани контакти с лица от криминалния контингент". Не изглежда добре, не само в такива случаи, полицай да контактува с лице от подобна биография.", каза  Рашков.Служителка на МВР е проверявана, че е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие. Според първоначалната версия тя му е дала стълба, за да си влезе в апартамента. По повод  участието на служителка на МВР в тежкия инцидент, той изтъкна, че е имало заседание в МВР под негово ръководство заради това. Замесената е служителка в едно от районните управления. МВР ще установява какви са връзките й със Семерджиев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ