Денков направил заявка пред Мицотакис да се включим в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис

Денков направил заявка пред Мицотакис да се включим в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис

Като конструктивни и позитивни определи премиерът Николай Денков разговорите с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в края на еднодневното му посещение в Гърция.

"Това, което беше важно за нашата държава е да видим доколко можем да се включим в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис", каза той.

По отношение на Кавала предстои подписване на договор на гръцката страна с концесионера и е ясно заявено съгласие България да се включи в тази концесия. Изходната точка за преговори е 20% участие на България, независимо от терминалите за втечнен газ. Предстои в следващите месеци да има развитие по тази тема.

По отношение на пристанището в Александруполис преди няколко месеца е спряна концесията, но Мицотакис е казал, че се разглеждат варианти и ако бъде открита процедура до края на годината, България ще има възможност да заяви своя интерес.

По отношение на газовите връзки се работи усилено по увеличаване на интензитета на газа, който може да се подаде. В момента това се прави със слагане на допълнителни компресорни станции и това позволява не само България да бъде захранена, но да може да се пренася газ и към съседни страни на север и запад от нас, каза Денков.

Следващата важна тема, засегната при разговорите между двамата премиери, е за жп линиите към Кулата и към Свиленград, което по думите на Денков, би позволило да се пренасят повече товари към гръцките пристанища.

Гърция е заявила интерес към разширението на Чирен. "Те са заинтересовани да запазят известна част от капацитета и срещу заплащане да могат да ползват допълнитените обеми, които в момента се осигуряват.

Заявен е и интерес при развитието на АЕЦ "Козлодуй" при подготовката на новите реактори - да се включат или като инвеститори, или чрез сключване на дългосрочни договори с електроцентралата за закупуване на ток.

Обсъден е и тръбопроводът Александруполис-Бургас за възможност на внос на нефт за захранване на рафинерията, важно от гледна точка на приключване на дерогацията. "Гръцката страна е заинтересована да се построи, така че обсъждахме различни трасета и как би могъл да се реализира на практика този тръбопровод", посочи премиерът.

Денков обясни, че един от проблемите с първото трасе са защитените зони и това, че трябва отново да се прави оценка на въздействието на околната среда, заради което се търсят и нови варианти. "Трябва да се отчитат и дългосрочните перспективи за капацитета, който "Лукойл" иска да използва", каза Денков. Обсъждаме и втори вариант, добави той. 

Попитан кога ще влезе особеният управител в рафинерията в Бургас и дали подкрепя тезата на Владислав Панев за изтласкването на "Лукойл" от България подобно на Италия, той отговори, че в Италия става въпрос за сделка, а не за изтласкване. 

Премиерът Николай Денков не вижда причина да се откаже от предложението си 24-ти май да стане официален празник. Според него, аргументите, които се чуват във връзка с идеята, нямат никакво съдържание. "Като човек на науката, за мен 24-ти май е бил най-светлият празник, който ни обединява всички. Питам - коя е групата от обществото в България, която би възразила срещу това, че 24-ти май е светъл празник", добави той. 

Според министър-председателя статутът на служебните кабинети има смисъл, ако те осъществяват прехода от едно редовно към друго редовно правителство. "Идеята да се премине към друг начин на предаване на властта е именно, за да се избегнат ситуации, при които няма контрол от Народното събрание. Формата, която имаме в България, или я няма по света, или е някакво изключение. Факт е, че когато има дълги периоди на служебни правителства, е налице еднолична власт. Предлагаме правителство в оставка и парламентът да продължават да работят. НС се разпуска месец преди изборите, а правителството продължава да работи с ограничени пълномощия, и да осъществява административните дейности, свързани с изборите", поясни той.

Според премиера, не е необходимо да се обявява руският посланик у нас Елеонора Митрофанова за нежелана личност поради изказванията на руския депутат Пьотр Толстой. Денков обясни, че изказванията за многобройната руска общност, живееща по нашето Черноморие, която би могла да бъде стимулирана за протести, не са на самата Митрофанова. Той допълни, че ще се свърже с Външно министерство да бъде предадено съобщение на посланик Митрофанова за неприемливостта на подобни изказвания, и допълни, че отношението ни към тези хора трябва да е като към всички останали. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ